Bajden teži ublažavanju sankcija Venecueli kako bi izolovao Rusiju i povećao proizvodnju nafte

Bajden teži ublažavanju sankcija Venecueli kako bi izolovao Rusiju i povećao proizvodnju nafte

Bajdenova administracija razmatra mogućnost ublažavanja sankcija Venecueli kako bi ta zemlja mogla da počne da proizvodi više nafte i prodaje je na međunarodnom tržištu, kaže osoba sa direktnim saznanjem o tome.

Taj potez bi imao za cilj smanjenje globalne zavisnosti od ruske nafte usred ruske invazije na Ukrajinu i izolaciju Rusije od jednog od njenih ključnih saveznika u Južnoj Americi, rekao je taj čovek.

Zvaničnici Bajdenove administracije, uključujući direktora Saveta za nacionalnu bezbednost za zapadnu hemisferu Huana Gonzalesa i specijalnog izaslanika američkog predsednika za pitanja talaca Rodžera Karstensa, poslati su tokom vikenda u Karakas na razgovore o tom pitanju, kao i da razgovaraju o američkom građana koji su trenutno u pritvoru u zemlji. Njujork tajms je prvo izvestio o putovanju zvaničnika u Venecuelu.

Zapamtite: Vašington je uveo sankcije venecuelanskoj nafti 2019. i zatvorio svoju ambasadu u Karakasu nakon što je pobedu venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura na izborima 2018. smatrao lažnom.

Državni sekretar U, Antoni Blinken, rekao je u nedelju da SAD i saveznici aktivno istražuju načine za zabranu uvoza ruske nafte, čime bi još više oštetili rusku ekonomiju. Zapad se do sada oklevao da uvede značajne sankcije ruskom energetskom sektoru zbog načina na koji bi to moglo da utiče na globalnu ekonomiju, ali je sada sve bliže tome kako Evropa radi na diversifikaciji svojih izvora energije.

Republikanski senator Marko Rubio već je kritikovao diskusije, tvitujući tokom vikenda: „Umesto da proizvodi više američke nafte“, Bajden „želi da zameni naftu koju kupujemo od jednog diktatora ubice naftom od drugog diktatora ubice“.

Ali izvor koji poznaje razgovore rekao je da samo povećanje američke proizvodnje nafte ne bi nadoknadilo količinu izgubljenu odsecanjem Rusije.