Azerbejdžan pokreće vazdušne udare u Nagorno-Karabahu kako tenzije rastu

Azerbejdžan pokreće vazdušne udare u Nagorno-Karabahu kako tenzije rastu

Otcepljeni region je napadnut pomoću dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Azerbejdžanska vojska je prekršila primirje u Nagorno-Karabahu iz novembra 2020. godine, izvodeći vazdušne napade na snage otcepljenog regiona, saopštilo je u subotu rusko Ministarstvo odbrane. Region, koji trenutno patroliraju ruski mirovnjaci, međunarodno je priznat kao deo Azerbejdžana, ali je pretežno naseljen etničkim Jermenima.

U protekla dva dana azerbejdžanske trupe su „ušle u zonu odgovornosti ruskih mirovnih snaga na teritoriji Nagorno-Karabaha i postavile osmatračnicu“, saopštilo je ministarstvo.

„Bespilotna bespilotna letelica Bairaktar ​​TB-2 izvela je četiri udara na jedinice oružanih snaga Nagorno-Karabaha u blizini naselja Furuh“, dodaje se u saopštenju.

Mirovne snage trenutno pokušavaju da smanje tenzije, saopštilo je Ministarstvo odbrane, pozivajući sve strane u regionu da pokažu uzdržanost. „Komanda ruskih mirovnih snaga preduzima mere za rešavanje situacije i vraćanje trupa u prvobitni položaj. Azerbejdžanskoj strani je poslat zahtev da povuče svoje trupe“, navodi se u saopštenju.

U odvojenom saopštenju, rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je „zabrinutost“ zbog eskalacije Nagorno-Karabaha, pozivajući obe strane da se pridržavaju stalnog sporazuma.

U međuvremenu, vlasti samoproglašene Nagorno-Karabaške republike pozvale su se na vanredno stanje, najavljujući „privremeno ograničenje prava i sloboda“. Za vreme njegovog stupanja na snagu, zabranjeni su svi javni skupovi, štrajkovi ili skupovi, a suspendovane su sve organizacije za koje se smatra da rade na podrivanju bezbednosti u regionu. Azerbejdžan je, sa svoje strane, optužio „ilegalne jermenske snage“ u regionu da pokušavaju da izvrše tajni napad na nacionalne oružane snage.

Kasnije u toku dana, Azerbejdžan je odgovorio na rusku izjavu, izražavajući svoje „žaljenje“ zbog navodno „jednostranog“ prikaza događaja. Samo Jermenija je kriva za tekuću eskalaciju, saopštilo je azerbejdžansko ministarstvo odbrane, ističući da su njene „neposredne akcije“ preduzete isključivo kao odgovor na „pokušaj tajnog napada“ od strane „ilegalnih jermenskih snaga“ koje su bile prinuđene da se povuku. . Baku je takođe osudio upotrebu termina „Nagorno-Karabah“, napominjući da nijedan region u zemlji ne ide pod tim imenom.

Uz podršku Jermenije, Nagorno-Karabah se otcepio od Azerbejdžana nakon rata 1990-ih i od tada postoji kao samoproglašeni, nepriznati entitet. U regionu je u više navrata došlo do rasplamsavanja i borbi, a poslednja velika eskalacija dogodila se 2020. Sukob je bio uspeh za Azerbejdžan, koji je uspeo da povrati kontrolu nad više od polovine regiona. Na kraju se završilo nametanjem primirja uz posredovanje Moskve. Ostatak samoproglašenog regiona, uključujući i jedini kopneni put koji ga povezuje sa Jermenijom, sada patroliraju ruske mirovne snage.