Australijska vlada sankcionisala je 10 osoba zbog legitimizacije ruskog rata u Ukrajini

Australijska vlada sankcionisala je 10 osoba zbog legitimizacije ruskog rata u Ukrajini

Australijska vlada kaže da postavlja sankcije moskovskim „propagandistima i dobavljačima dezinformacija“ koji legitimišu rusku invaziju kao „denacifikaciju“ Ukrajine.

Ministarka spoljnih poslova Marise Pejn rekla je u saopštenju u utorak da njena vlada sankcioniše 10 „ljudi od strateškog interesa za Rusiju“ zbog njihove uloge u podsticanju neprijateljstva prema Ukrajini.

„To uključuje podsticanje i širenje lažnih narativa o ‘denacifikacije’ Ukrajine, iznošenje pogrešnih navoda o genocidu nad etničkim Rusima u istočnoj Ukrajini i promovisanje priznavanja takozvane Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike kao nezavisnih. rekao je Pejn, misleći na separatističke regione Ukrajine.

Ruska invazija na Ukrajinu bila je praćena široko rasprostranjenom kampanjom dezinformacija, kako unutar Rusije tako i na međunarodnom nivou, rekla je ona.

„Tragično za Rusiju, predsednik (Vladimir) Putin je ugasio nezavisne glasove i zaključao obične Ruse u svet koji karakterišu laži i dezinformacije“, rekao je Pejn.