Rekonstrukcija sirijske vlade usred teške ekonomske krize

Rekonstrukcija sirijske vlade usred teške ekonomske krize

Sirijski predsednik Bašar Asad smenio je u sredu nekoliko ministara u vladi usred naglog povećanja cena i pogoršanja ekonomskih uslova tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana, javili su državni mediji.

SANA je prenela da je Asad smenio ministre za naftu, unutrašnju trgovinu, industriju i socijalna pitanja i rad.

Novinska agencija nije navela razlog za rekonstrukciju vlade, ali to dolazi usred oštrih kritika javnosti zbog rasta cijena i nestašice hrane tokom Ramazana, kada se muslimani uzdržavaju od jela i pića od zore do sumraka.

Ekonomija Sirije dostigla je najnižu tačku ove godine od početka sukoba 2011. godine, uz rastuću inflaciju, pad valute i nagli rast cena hrane.

To je rezultat godina rata, zapadnih sankcija, široko rasprostranjene korupcije i trogodišnjeg ekonomskog sloma u susednom Libanu.

Nakon zemljotresa 6. februara, koji je pogodio Tursku i Siriju i ubio više od 50.000 ljudi, veze Damaska sa nekim arapskim zemljama donekle su se poboljšale zahvaljujući pomoći iz celog regiona koja je stizala u ratom razorenu zemlju.

Sirija se nada da će poboljšanje odnosa sa naftom bogatim arapskim zemljama Zaliva, koje su nekada podržavale sirijsku oružanu opoziciju, pomoći u ublažavanju ekonomske krize.

Prošle nedelje je državna saudijska televizija izvestila da je kraljevina u pregovorima sa Sirijom da ponovo otvori svoju ambasadu u toj ratom razorenoj zemlji po prvi put u deceniji. Druge zalivske zemlje, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, ponovo su otvorile svoje ambasade u Damasku poslednjih godina.