Novi Meksiko pokreće akciju za žrtve požara

Novi Meksiko pokreće akciju za žrtve požara

SANTA FE – Novi Meksiko je u sredu pokrenuo kampanju za popunu zaliha mesa za stanovnike koji su izgubili svoje domove ili su bili primorani da se evakuišu zbog istorijskog požara koji je izazvala savezna vlada, piše Asošijejted pres.

Mnogi stanovnici u ruralnim delovima severnog Novog Meksika za život zavise od losova, jelena i druge divljači, a državno Ministarstvo za divljač i ribu se nada da će nabaviti meso od lovaca i rančera kako bi zamenilo ono što je izgubljeno u okviru akcije „Napunite zamrzivače ” kampanja.

Zvaničnici su rekli da donacije divljači moraju biti čvrsto zamrznute i bezbedno upakovane sa etiketom koja identifikuje vrstu mesa i datum njegovog pakovanja. Donacije domaćih životinja moraju biti u originalnom pakovanju sa pečatom Ministarstva poljoprivrede SAD.

Banka hrane u Santa Feu će prikupljati donacije. Hrana će potom biti podeljena onima kojima je potrebna.

Šumski požar, najveći u zabeleženoj istoriji Novog Meksika, spalio je stotine kvadratnih milja i primorao hiljade porodica da pobegnu. Stotine kuća je uništeno, a mnogi koji su mogli da se vrate u svoje domove ostali su bez struje dok su ekipe radile na podizanju novih stubova i popravci dalekovoda.

Državni zvaničnici podstiču Bajdenovu administraciju da poveća pomoć onima koji su pogođeni ovogodišnjim rekordnim šumskim požarima i poplavama koje su usledile.

U sredu je kancelarija guvernera saopštila da je period registracije za individualnu pomoć preko FEMA za Novomeksikance pogođene poplavama ožiljaka od opekotina i tokovima otpada produžen do 7. oktobra.