Kalifornija tuži Amazon, navodeći kršenje antimonopolskog zakona

Kalifornija tuži Amazon, navodeći kršenje antimonopolskog zakona

NjUJORK – Kalifornija tuži Amazon, optužujući kompaniju da krši državne antimonopolske zakone gušenjem konkurencije i angažovanjem u praksi koje teraju prodavce da održavaju više cene proizvoda na drugim sajtovima, prenosi AP.

Tužba na 84 stranice podneta u sredu Višem sudu u San Francisku odražava još jednu tužbu koju je prošle godine podneo Distrikt Kolumbija, a koju je okružni sudija odbacio ranije ove godine i sada prolazi kroz žalbeni proces.

Ali zvaničnici u Kaliforniji veruju da ih neće zadesiti slična sudbina, delom zbog informacija prikupljenih tokom više od dvogodišnje istrage koja je uključivala sudske pozive i intervjue sa prodavcima, Amazonovim konkurentima, kao i sadašnjim i bivšim zaposlenima u kompaniji.

U tužbi, kancelarija državnog tužioca Kalifornije Roba Bonte saopštila je da je Amazon koristio odredbe ugovora kako bi efikasno sprečio prodavce da ponude niže cene za proizvode na sajtovima koji nisu Amazon, uključujući i veb stranice prodavaca. To, zauzvrat, šteti sposobnosti drugih trgovaca na malo da se takmiče.

U tužbi se navodi da bi trgovci koji se ne pridržavaju ove politike mogli da uklone svoje proizvode sa istaknutih lista na Amazonu i da se suoče sa drugim sankcijama kao što su suspenzije ili ukidanje njihovih naloga. Navodi se da Amazonova politika u suštini prisiljava trgovce da navode više cene na drugim sajtovima, pomažući maloprodajnom gigantu da zadrži svoju dominaciju u e-trgovini.

Između ostalog, tužba u Kaliforniji nastoji da spreči Amazon da sklapa ugovore sa prodavcima koji štete konkurenciji cenama. Takođe traži sudski nalog da primora Amazon da plati odštetu državi zbog povećanih cena. Državni zvaničnici nisu rekli koliko novca traže.

Amazon sa sedištem u Sijetlu kontroliše otprilike 38% onlajn prodaje u SAD, više nego Volmart, eBai, Apple, Best Bui i Target zajedno, prema istraživačkoj firmi Insider Intelligence. Oko 2 miliona prodavaca navodi svoje proizvode na Amazonovom tržištu trećih strana, što čini 58% maloprodaje kompanije.

„Amazon primorava trgovce na sporazume koji cene veštački visoke, znajući da ne mogu sebi priuštiti da kažu ne“, rekao je Bonta u saopštenju.

Amazon je u prošlosti rekao da prodavci sami postavljaju cene na platformi. Takođe je rekao da ima pravo da izbegne isticanje proizvoda čija cena nije konkurentna.

Uprkos toj odbrani, tržišna moć Amazona bila je predmet ispitivanja zakonodavaca i zagovaračkih grupa koje pozivaju na strože antimonopolske propise. Ranije ove godine, poslanici u Kongresu pozvali su Ministarstvo pravde da istraži da li kompanija prikuplja podatke o prodavcima kako bi razvila konkurentske proizvode i ponudila ih uočljivije na svom sajtu. Kritičari su takođe kritikovali sve veće naknade nametnute prodavcima, što trgovcima otežava ulazak na tržište.

Zakonodavci na Kapitol Hilu guraju dvopartijsko zakonodavstvo sa ciljem da ograniče Amazon i druge velike tehnološke kompanije, uključujući Apple, Metu i Gugl, da favorizuju sopstvene proizvode i usluge u odnosu na rivale. Predlog zakona je oslobodio ključne komitete, ali je mesecima čamio u Kongresu usled intenzivnog odbijanja kompanija.

U međuvremenu, regulatori su takođe istraživali poslovnu praksu i ugovore kompanije Amazon. Kompanija je u julu ponudila ustupke za rešavanje dve antimonopolske istrage u Evropskoj uniji, uključujući obećanje da će primeniti jednak tretman na sve prodavce prilikom rangiranja ponuda proizvoda na „kutiji za kupovinu“ sajta, željenom mestu koje čini artikle vidljivijim kupcima.

U SAD, Federalna trgovinska komisija istražuje Amazonovu kupovinu primarne zdravstvene organizacije One Medical od 3,9 milijardi dolara, kao i praksu registracije i otkazivanja Amazon Prime, usluge plaćene pretplate kompanije koja nudi ponude i bržu isporuku.