Bajden planira plutajuće platforme za proširenje energije vetra na moru

Bajden planira plutajuće platforme za proširenje energije vetra na moru

VAŠINGTON – Bajdenova administracija je u četvrtak objavila planove za razvoj plutajućih platformi u dubokom okeanu za kule od vetra koje bi mogle da napajaju milione domova i znatno šire vetar na moru u Sjedinjenim Državama, prenosi Asošijejted pres.

Plan bi ciljao lokacije u Tihom okeanu pored obala Kalifornije i Oregona, kao i na Atlantiku u zalivu Mejn.

Predsednik Džo Bajden nada se da će do 2035. godine upotrebiti do 15 gigavata električne energije kroz plutajuće lokacije, što je dovoljno za napajanje 5 miliona domova. Administracija je ranije postavila cilj od 30 GV vjetra na moru do 2030. godine koristeći tradicionalnu tehnologiju koja osigurava vjetroturbine za dno okeana.

U svetu postoji samo nekoliko plutajućih platformi na moru – sve u Evropi – ali zvaničnici su rekli da se tehnologija razvija i da bi uskoro mogle da uspostave Sjedinjene Države kao globalnog lidera u oblasti vetra na moru.

Poticanje vetra na moru deo je Bajdenovog napora da promoviše čistu energiju i da se bavi globalnim zagrevanjem. Bajden se obavezao da će prepoloviti emisiju gasova staklene bašte do 2030. godine. Nacrt zakona o klimi i porezima koji je Bajden potpisao prošlog meseca potrošio bi oko 375 milijardi dolara tokom 10 godina da bi podstakao električna vozila, pokrenuo obnovljive izvore energije kao što su solarna energija i energija vetra i razvoj alternativni izvori energije poput vodonika.

„Danas pokrećemo napore da iskoristimo novu priliku — plutajući vetar na moru — koji će nam omogućiti da gradimo u dubokim vodama gde turbine ne mogu da se pričvrste direktno na morsko dno, ali gde postoje jaki vetrovi koje sada možemo da iskoristimo “, rekla je savetnica Bele kuće za klimu Gina McCarthi na konferenciji za novinare u četvrtak.

Duboke vode u Pacifiku posebno imaju potencijal da značajno prošire energiju vetra na moru u SAD, rekli su Makarti i drugi zvaničnici.

Makarti je priznao da je plutajuća tehnologija u ranoj fazi. Ali ona je rekla da „koordinisane akcije“ saveznih i državnih zvaničnika, koji rade sa privatnim sektorom, mogu da pozicioniraju SAD „da predvode svet u oblasti plutajućeg vetra na moru i dovedu poslove vetra na moru u više delova naše zemlje, uključujući Zapadnu obalu.“

Dva pilot projekta planirana su kod severne i centralne obale Kalifornije, a treći je planiran u južnom Oregonu, rekli su zvaničnici.

„Mislimo da će privatni sektor brzo videti pravu priliku ne samo da utrostruči dostupne resurse vetra na moru u zemlji, već i da učini SAD globalnim liderom u proizvodnji i primeni vetra na moru“, dodala je sekretarka za energetiku Dženifer Granholm.

Nova tehnologija za plutajuće platforme „znači da postoji prava prilika za američki narod: prilika za veću energetsku sigurnost, veću dostupnost energije, čistiji vazduh, čistiju vodu i naravno desetine hiljada dobro plaćenih poslova na potražnji“, kao što su električari , inženjeri, brodograditelji i stevidori, rekao je Granholm.

Granholm, glavni pokretač napora SAD da promovišu čistu energiju, rekao je da Bajdenova administracija „ulaže sve u tome da plutajući vetar na moru postane stvarni deo našeg energetskog miksa i da pobedi u globalnoj trci za vođstvo u ovom prostoru. I zato smo postavili ovaj veliki, dlakavi hrabri cilj″ od 15 gigavata plutajućeg vetra na moru do 2035.

Sekretar unutrašnjih poslova Deb Haland rekla je da je njeno odeljenje odobrilo prva dva velika priobalna projekta vetra u saveznim vodama i da je počelo da razmatra još najmanje 10.

Prodaja vetra na moru na obali Njujorka i Nju Džersija postavila je nove rekorde, rekla je, a prodaja zakupa je takođe održana u Severnoj Karolini. Do 2025. planirano je sedam prodaja zakupa za projekte vetra na moru.

Više od polovine prirodnih resursa vjetra na moru nalazi se u dubokim vodama gdje tradicionalne osnove vjetroelektrane na moru nisu ekonomski izvodljive, rekao je Haaland, dodajući da će nam „plutajući vjetar pomoći da stignemo do područja koja nisu dostupna. A ovo je kritično jer će nam plutajući vetar pomoći da izgradimo cilj administracije od 30 gigavata vetra na moru do 2030. godine.”

Prva plutajuća vjetroelektrana na svijetu radi u blizini obale Škotske od 2017. Norveška kompanija Ekuinor, koja upravlja projektom Hivind Scotland od 30 megavata, gradi ogromnu plutajuću vjetroelektranu na moru kod Norveške kako bi obezbijedila struju za naftna i gasna polja na moru .

Loren Šejn, portparolka Ekvinora u Sjedinjenim Državama, rekla je da je kompanija optimista u pogledu plutajućeg vetra na moru. „Vidimo potencijal za to. Uvek procenjujemo mogućnosti i posvećeni smo SAD“, rekla je ona. „Uzbuđeni smo zbog razvoja vetra na moru u SAD.“