Bajden zadržao nacionalnu granicu za prijem izbeglica

Bajden zadržao nacionalnu granicu za prijem izbeglica

SAN DIJEGO – Predsednik Džo Bajden u sredu je zadržao nacionalnu granicu za prijem izbeglica na 125.000 za budžetsku 2023. godinu, uprkos pritiscima zagovornika da se poveća još više da bi se zadovoljile potrebe, prenosi Asošijejted pres.

Zagovornici izbeglica podstiču Bajdenovu administraciju da učini više na obnavljanju američkog programa za prijem izbeglica. Program je pretrpeo duboke rezove pod Trampovom administracijom, što je smanjilo prijem na rekordno nizak nivo.

Bajden je ove godine podigao gornju granicu na četiri puta veću sumu, ali do sada je manje od 20.000 izbeglica primljeno ove budžetske godine, prema poslednjem broju iz avgusta. Budžetska godina se završava 30. septembra.

Bajden je u svojoj predsedničkoj odluci rekao da bi prijem trebalo da bude namenjen za 40.000 izbeglica iz Afrike, 35.000 iz Južne Azije i po 15.000 iz istočne Azije, Evrope i Latinske Amerike.

Kriš O’Mara Vignarajah, šef luteranske službe za imigraciju i izbeglice, rekao je da Bajdenova administracija mora odmah da deluje kako bi unapredila američki program za izbeglice, a Ujedinjene nacije izveštavaju o rekordnih 100 miliona ljudi koji su raseljeni iz svojih domova.

„Mora pojačati i pojednostaviti obradu zahteva za izbeglice u inostranstvu ako ovaj program spasavanja života želi da ostane relevantan usred globalne krize raseljenja bez presedana“, rekla je ona u saopštenju.