8 izraelaca ranjeno u pucnjavi u Jerusalimu

8 izraelaca ranjeno u pucnjavi u Jerusalimu

JERUSALIM – Naoružani muškarac otvorio je vatru na autobus u blizini Starog grada Jerusalima rano u nedelju, ranivši osam izraelaca u navodnom palestinskom napadu koji je usledio nedelju dana nakon što je izbilo nasilje između Izraela i militanata u Gazi, saopštili su policija i medicinari, prenosi AP.

Dve žrtve su u teškom stanju, prema izraelskim bolnicama koje ih leče. Do pucnjave je došlo dok je autobus čekao na parkingu u blizini Zapadnog zida, koji se smatra najsvetijim mestom gde Jevreji mogu da se mole.

Izraelska policija je saopštila da su snage poslate na lice mesta da započnu istragu. Izraelske snage bezbednosti takođe su se gurnule u obližnji palestinski kvart Silvan u progonu osumnjičenog napadača.

Napad u Jerusalimu usledio je posle napete nedelje između Izraela i Palestinaca u Gazi i na Zapadnoj obali.

Prošlog vikenda, izraelski avioni pokrenuli su ofanzivu u Pojasu Gaze na meti militantne grupe Islamski džihad i pokrenuli trodnevne žestoke prekogranične borbe. Islamski džihad je ispalio stotine raketa tokom paljenja kako bi se osvetio za vazdušne napade, u kojima su ubijena dvojica njegovih komandanata i drugi militanti. Izrael je saopštio da je cilj napada bio da osujeti pretnje grupe kao odgovor na hapšenje jednog od njenih zvaničnika na okupiranoj Zapadnoj obali.

Četrdeset devet Palestinaca, uključujući 17 dece i 14 militanata, je ubijeno, a nekoliko stotina je povređeno u borbama koje su okončane prekidom vatre uz posredovanje Egipta. Nijedan izraelac nije ubijen ili teže povređen.

Islamska militantna grupa Hamas, koja kontroliše Gazu, ostala je po strani.

Dan nakon što je prekid vatre zaustavio najgoru rundu borbi u Gazi u poslednjih više od godinu dana, izraelske trupe ubile su tri palestinska militanta i ranile desetine u pucnjavi koja je izbila tokom racije za hapšenje u gradu Nablusu na Zapadnoj obali.