Američki astronaut će se voziti ruskim svemirskim brodom kući tokom tenzija

Američki astronaut će se voziti ruskim svemirskim brodom kući tokom tenzija

Američki astronaut Mark Vande Hei preživeo je skoro godinu dana u svemiru, ali se suočava sa onim što bi mogao da bude njegov najzahtevniji zadatak do sada: da se vozi ruskom kapsulom nazad na Zemlju usred produbljivanja tenzija između zemalja.

NASA insistira da planovi Vande Heija za povratak kući na kraju meseca ostaju nepromenjeni, iako je ruska invazija na Ukrajinu rezultirala otkazanim lansiranjima, raskinutim ugovorima i eskalirajućim ratom rečima tvrdolinijaškog lidera Ruske svemirske agencije. Mnogi brinu da Dmitrij Rogozin dovodi u opasnost decenije mirnog partnerstva van planete, posebno na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Vande Hei — koja je u utorak oborila američki rekord u jednom svemirskom letu od 340 dana — trebalo bi da otputuje sa dvojicom Rusa u kapsuli Sojuza na sletanje u Kazahstan 30. marta. Astronaut će do tada imati 355 dana u svemiru, postavljajući novi američki rekord. Svetski rekord od 438 dana neprekidno u svemiru pripada Rusiji.

Penzionisani NASA-in astronaut Skot Keli, američki rekorder do utorka, je među onima koji su sparingovali sa Rogozinom, dugogodišnjim saveznikom Vladimira Putina. Besan onim što se dešava u Ukrajini, Keli je vratio rusku medalju za istraživanje svemira ruskoj ambasadi u Vašingtonu.

Uprkos smrtonosnom sukobu ovde dole, Keli veruje da dve strane „mogu održati zajedno“ u svemiru.

„Potreban nam je primer da dve zemlje koje istorijski nisu bile u najprijateljskim odnosima i dalje mogu da rade negde mirno. I to negde je Međunarodna svemirska stanica. Zato se moramo boriti da ga zadržimo“, rekla je Keli za Asošijeted pres.

NASA želi da svemirska stanica radi do 2030. godine, kao i evropske, japanske i kanadske svemirske agencije, dok se Rusi nisu obavezali dalje od prvobitnog datuma završetka 2024. ili tako nešto.

SAD i Rusija su glavni operateri orbitalne isturene stanice, koja je trajno zauzeta 21 godinu. Sve dok SpaceKs nije počeo da lansira astronaute 2020., Amerikanci su se redovno vozili na ruskim kapsulama Sojuza za desetine miliona dolara po sedištu. Američke i ruske svemirske agencije i dalje rade na dugoročnom sistemu razmene u kojem bi Rus lansirao kapsulu SpaceKs počevši ove jeseni, a Amerikanac bi poleteo na Sojuz. To bi pomoglo da se osigura prisustvo američke i ruske stanice u svakom trenutku.

Vande Hei, 55, penzionisani pukovnik vojske, preselio se u svemirsku stanicu prošlog aprila, lansirajući Sojuz iz Kazahstana sa Petrom Dubrovom i još jednim Rusom. On i Dubrov su ostali duplo duže nego obično da bi smestili rusku filmsku ekipu koja je bila u poseti u oktobru.

Kako se situacija 260 milja (420 kilometara) ispod intenzivirala prošlog meseca, Vande Hei je priznao da izbegava razgovore o Ukrajini sa Dubrovom i Antonom Škaplerovom, njihovim ruskim komandantom. Još tri Rusa će u petak krenuti iz Kazahstana da ih zamene.

„Nismo o tome previše pričali. Nisam siguran da zaista želimo da idemo tamo“, rekao je Vande Hei televizijskom intervjueru sredinom februara.

Operacije svemirske stanice se nastavljaju kao i uvek — u orbiti i na Zemlji, navodi NASA.

„Bio bi to tužan dan za međunarodne operacije ako ne možemo da nastavimo da mirno radimo u svemiru“, rekla je šefica NASA-ine ljudske svemirske letove Keti Lueders, koja je istakla da bi bilo „veoma teško“ da to uradimo sami.

Da bi obeležila prekretnicu od utorka, NASA se obratila Tvitteru kako bi prikupila pitanja za odgovore na video snimku, a neki su pitali da li bi Vande Hei mogla da pređe na američku vožnju kući. SpaceKs vodi trojicu bogatih biznismena i njihovog bivšeg astronauta u pratnji u svemirsku stanicu krajem marta u kratku posetu. Zatim će sredinom aprila SpaceKs isporučiti četiri astronauta za NASA-u pre nego što će vratiti četiri koji su na brodu od novembra.

Programski menadžer NASA-ine svemirske stanice Džoel Montalbano, tokom brifinga za novinare u ponedeljak, rekao je da je ruska svemirska agencija potvrdila da je spremna da vrati svu trojicu — Vande Heija i dvojicu Rusa. NASA-in avion i mali tim će biti pri ruci u Kazahstanu, kao i obično, da vrate Vande Hei kući u Hjuston.

Bivši NASA-in astronaut Hajdemari Stefanišin-Pajper, čiji je otac rođen u Ukrajini, priznaje da je to teška situacija.

„Mi sankcionišemo Rusiju. Kompanije se povlače iz poslovanja u Rusiji. Ali još uvek imate američku vladu – svemirsku agenciju – koja posluje sa Rusima“, rekla je ona. „Ne možete pritisnuti dugme i odvojiti dve“ strane svemirske stanice.

Osim što je pretio da će se povući iz svemirske stanice i baciti je na SAD, Evropu ili negde drugde, Rogozin je prekrivao zastave drugih zemalja na raketi Sojuz koja je čekala da poleti sa internet satelitima ranije ovog meseca. Lansiranje je otkazano nakon što je kupac, londonski OneVeb, odbio njegove zahteve da se sateliti ne koriste u vojne svrhe, a britanska vlada je obustavila svoju finansijsku podršku.

Evropska svemirska agencija je takođe potresena. Nakon što je propustio rok za lansiranje 2020. za svoj Mars rover — a