Vimbldon ponovo razmatra zabranu učešća ruskim i beloruskim igračima

Vimbldon ponovo razmatra zabranu učešća ruskim i beloruskim igračima

Zvaničnici All England Lavn Tennis Cluba razmišljaju o zabrani igranja ruskih i beloruskih igrača, navodi Telegraf. Očigledne sumnje organizatora Vimbldona prate „neočekivanu snagu reakcije“ na njihovu politiku, objavio je britanski list.

AELTC se pridružio drugim britanskim vlastima, Asocijaciji za lavan tenis (LTA) u sprečavanju ruskih i beloruskih zvezda da se takmiče na njihovim događajima tokom leta.

Ovaj potez je usledio usred pritiska britanske vlade, ali je značio da je britanski tenis u suprotnosti sa pozicijom ženskih VTA i muških ATP turnira – što obe omogućava ruskim i beloruskim igračima da se takmiče kao neutralne.

Vimbldonu su oduzeti poeni na rang listi u znak odmazde za njegovu „diskriminatornu“ zabranu, dok su VTA i ATP od tada nametnule kazne u ukupnom iznosu od oko 2 miliona dolara teniskim vlastima Ujedinjenog Kraljevstva.

Usred skandala, zvaničnici Vimbldona imaju „malo apetita“ da produže svoje sankcije ruskim i beloruskim igračima 2023. godine, navodi The Telegraph.

Zvanična odluka tek treba da bude doneta o Grend slemu sledeće godine, ali se kaže da je trenutni stav AELTC-a „neodrživ“, s obzirom na odgovor sa VTA i ATP turneja.

Brojni istaknuti igrači, uključujući 21-strukog šampiona Srbije na grend slem turnirima Novaka Đokovića, izjasnili su se protiv zabrane Vimbldona kada je to prvobitno objavljeno.

Zvaničnici Vimbldona naveli su strahove britanske vlade da bi rusko rukovodstvo navodno moglo da iskoristi učešće igrača kao „propagandni udar“ usred svoje vojne kampanje u Ukrajini.

Međutim, The Telegraph primećuje da su se ruske zvezde, kao što je bivši teniser sveta Daniil Medvedev, klonile bilo kakvih političkih poruka – dok je sunarodnik Andrej Rubljov u nekoliko navrata pozivao na mir.

Ta činjenica – zajedno sa ozbiljnošću kazni koje su nametnule ATP i VTA – navodno će ostaviti britanske teniske šefove nevoljnim da nastave sa još jednom zabranom 2023. godine.

Na drugim mestima, drugi Gren slem turniri u Melburnu, Parizu i Njujorku su dozvolili ulazak Rusa i Belorusije – što je dodatno izolovalo Vimbldon.

Samo ove nedelje, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah ponovio je kritike na račun vlade Velike Britanije zbog intervencije u sportu i omogućavanja zabrane Vimbldona.

U onome što su mnogi videli kao očiglednu ironiju, titulu u ženskom singlu na Vimbldonu 2022. osvojila je Elena Ribakina rođena u Rusiji, koja se takmiči za Kazahstan od 2018.