Verstapen želi da nastavi dalje od Bahreina

Verstapen želi da nastavi dalje od Bahreina

Svetski šampion Formule 1 Maks Verstapen ide na nedeljnu Veliku nagradu Saudijske Arabije u želji da preboli Red Bulov „duplo DNF” mamurluk i nastavi odbranu titule nakon što je sezonu počeo sa praznom rukom u Bahreinu.

Holanđanin je bio na putu da završi drugi na otvaranju sezone Sakhir nakon što se upustio u trku dugoj borbi sa Ferarijevim pobednikom Šarlom Leklerkom.

Ali njegov automobil je istekao tri kruga od kraja, a meksički timski kolega Serhio Perez ga je pratio u penziju u poslednjem krugu.

Red Bul je identifikovao problem sa sistemom goriva kao uzrok, ali nije dao detalje o problemu koji im je doneo prvi dupli nefiniš (DNF) od njihovog domaćeg otvaranja sezone za Veliku nagradu Austrije 2020.

„Prošli vikend je bio težak za sve nas, pobeđivali smo i gubili kao tim i ove nedelje ćemo se vratiti jači“, rekao je 24-godišnji Verstapen.

„Imamo dobar paket i bili smo konkurentni u Bahreinu, tako da imamo pozitivnih stvari koje možemo uzeti od vikenda, a pred nama je veoma duga sezona.

Verstapen će takođe želeti da odagna sećanje na prošlogodišnju trku oko brze i neumoljive ulične staze u Džedi.

Holanđanin je pao u kvalifikacijama i završio haotičnu trku drugi iza Britanca Luisa Hamiltona nakon još jednog kontroverznog sudara između njih dvojice.

Međutim, malo je verovatno da će Hamilton biti uhvaćen u takvoj borbi ove godine, s obzirom da se nekada dominantni Mercedes još uvek bori sa remontom pravila za 2022.

Šampioni konstruktora bili su tek treći najbrži u Bahreinu iza Ferarija i Red Bula, iako je Hamilton ipak ostao treći zahvaljujući povlačenju Red Bulsa.

„Znamo da V13 ima potencijal“, rekao je šef Mercedesa Toto Volf.

„Moramo da nastavimo da učimo, da saznamo kako da to otključamo i da u međuvremenu maksimalno iskoristimo svoje mogućnosti za bodove.

U međuvremenu, oživljeni Ferari će nastojati da dokaže da njihov početak sezone jedan-dva u Bahreinu, prekinuvši niz od 45 trka bez pobeda, nije bila slučajnost.

„Mislim da ne treba zaboraviti da su oni (Red Bul) i dalje favoriti“, rekao je šef tima Matija Binoto posle Bahreina.

„Džida za nedelju dana može da bude potpuno drugačija slika.

Shema Corniche-a u luci na Crvenom moru u dužini od 6,1 km sastoji se uglavnom od brzih zahvata omeđenih slepim uglovima i ravnim udarima duž gradske obale.

Organizatori su uneli izmene kako bi vozačima omogućili bolju vidljivost iza uglova nakon zabrinutosti za bezbednost prošle godine.

Nedeljna trka biće važna i za britanski tim Aston Martin koji sponzoriše saudijska energetska kompanija Aramko.

Timski četvorostruki svetski šampion Sebastijan Fetel propustio je prvi meč u Bahreinu nakon što je bio pozitivan na COVID-19 i ostaje pod sumnjom za vikend.

Nemac, koga je u Bahreinu zamenio sunarodnik Niko Hulkenberg, tek treba da vrati negativan test za let za Saudijsku Arabiju. Tim će u petak doneti odluku o svom vozačkom sastavu.