Ferstapen ima za cilj da uzvrati pobedom na domaćem terenu za Red Bull

Ferstapen ima za cilj da uzvrati pobedom na domaćem terenu za Red Bull

Lider šampionata Formule 1 Maks Ferstapen će u nedelju juriti svoju četvrtu pobedu na Velikoj nagradi Austrije u poslednjih pet godina, dok Red Bul pokušava da se vrati na pobedničko postolje na svojoj domaćoj trci.

Tim, koji pripada austrijskom proizvođaču energetskih napitaka koji takođe poseduje Red Bul Ring, imao je niz od šest uzastopnih pobeda koje je završio Ferarijev Karlos Sainz na Velikoj nagradi Britanije prošlog vikenda.

To je bila prva pobeda za Španca, a Verstapen je bio tek sedmi nakon što su mu kola oštetili ruševine sestrinskog tima AlphaTauri.

To je koštalo holandskog vozača, koji je rano vodio, što bi bila sedma pobeda u godini, ali Spilberg je idealno mesto za povratak.

Četiri puta je pobedio u Austriji — tri na Velikoj nagradi Austrije i četvrtu na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi Štajerske na istoj stazi.

Verstapen ima 34 boda više od meksičkog saigrača Serhija Pereza ​​i 43 ispred rivala Ferarija Šarla Leklerka, dok je Austrija na polovini sezone od 22 trke.

Podstaknut svojom vojskom navijača obučenih u narandžaste boje, 24-godišnjak će biti favorit za ponovnu pobedu na talasastom rasporedu, a vikend će biti u formatu Sprint.

To znači trku u subotu za postavljanje startne mreže i maksimalno 34 boda na raspolaganju tokom vikenda umesto uobičajenih 26.

Verstapen je pobedio u jedinom drugom Sprintu do sada ove godine, na italijanskoj Imoli u aprilu.

Leklerk, koji je ljut nakon što ga je Ferari zadržao na starim gumama iza sigurnosnog automobila na Silverstonu u potezu koji ga je izbacio sa prvog na četvrto, biće posebno raspoložen da pobedi Verstapena.

Izgubio je žestoku bitku za vođstvo protiv Holanđanina u završnoj fazi trke 2019. i potrebna mu je pobeda da bi obuzdao svog rivala.

„Pre letnje pauze predstoje još tri izazovne trke i, kao što je Silverstoun ponovo pokazao, svaka trka ove godine je apsolutno nepredvidiva“, rekao je šef tima Ferarija Matija Binoto.

„Potrudićemo se da imamo svoje automobile spremne za izazov i predstavićemo se kao jak tim i jaka jedinica.

Mercedes je pobedio na Red Bul Ringu pet puta otkako se mesto odigravanja vratilo u kalendar 2014. godine.

U Silverstonu se činilo da su napravili veliki napredak u svom teškom bolidu iz 2022. godine, sa Luisom Hamiltonom koji je lovio Ferarije u potrazi za rekordnom 104. pobedom.

Britanac je završio na trećem mestu i, dok Red Bul i Ferari još uvek drže prednost u direktnom tempu, Mercedes će se još jednom nadati da će staviti svoje bolide u borbu.

„Uopšteno gledano, to je bio prijatan rezultat za nas“, rekao je direktor inženjeringa na stazi Endrju Šovlin. „Ali moramo da gradimo na ovom učinku jer znamo da još nismo dovoljno brzi.“