Timovi Formule 1 žele brzu odluku o promenama u 2023. godini

Timovi Formule 1 žele brzu odluku o promenama u 2023. godini

Timovi Formule 1 kažu da im je potrebna brza odluka, po mogućnosti pre avgustovske pauze, o predloženim tehničkim izmenama za 2023. koje imaju za cilj da okončaju problem ‘porpoising’ u sportu, ali su podelile padok.

Vladajuća FIA želi da se pozabavi vertikalnim oscilacijama, fenomenom gde automobili poskakuju brzinom poput pliskavice kroz vodu.

Problem je posledica ovogodišnjih velikih aerodinamičkih promena.

Plan je da se podignu ivice automobila za 25 mm i izvedu strožiji testovi bočnog ugiba poda.

Neki timovi, kao što su Ferari i Red Bul, koji nemaju problema sa porpoisingom, tvrde da predlozi favorizuju one koji su ove godine pogrešili i da ih ne treba forsirati iz bezbednosnih razloga.

U svakom slučaju, svi treba da znaju koja pravila važe za 2023. kako bi se izbeglo gubljenje dragocenog vremena i resursa pod ograničenjem troškova, sa razvojem i dizajnom novih automobila nakon avgusta.

„Još nije kasno, ali ne možemo da dozvolimo da čekamo još četiri ili šest nedelja“, rekao je tehnički direktor Alfa Romea Jan Monšo.

„Voleo bih da će te promene biti za ’24, ali ako dođe do ’23, mislim da je sada neposredno pre gašenja (avgusta) nešto najnovije što je prihvatljivo.

Direktor inženjeringa na stazi Mercedes Endrju Šovlin rekao je da njegov tim želi jasnoću.

„Da li će se oni promeniti? Ako je tako, hajde da nastavimo sa tim i da se dogovorimo“, rekao je on.

„Znamo kao tim da sami moramo da rešimo svoje probleme i to smo postavili kao cilj od prvog dana i prilično smo uvereni da možemo da ostvarimo taj cilj. Zato sam rekao za nas, velika stvar je što samo želim jasnoću o tome.“

Džejms Ki iz Meklarena je rekao „što pre saznamo konačne brojeve, to bolje“.

Direktor Red Bula Kristijan Horner ranije je uperio prst u Mercedes, sugerišući da su promene bile „kako bi određeni tim mogao da spusti svoj automobil niže i da ima koristi od tog koncepta“.

Mercedes je posebno patio od pliskavice i tek treba da pobedi u trci nakon što je osam godina zaredom osvojio titulu konstruktora, ali izgleda da su sada na vrhu problema.

„Možete da razumete zagonetku timova koji ne žele da se propisi menjaju. Mi kao Mercedes ne znamo da će nam promena propisa odgovarati“, rekao je Šovlin.

„Naš stav bi bio da ako želimo da rešimo neka od osnovnih pitanja, to nećete učiniti ostavljajući pravila sama.