Sportski arbitražni sud odbacio je žalbu Rusije na zabranu učešća u takmičenjima UEFA i FIFA

Sportski arbitražni sud odbacio je žalbu Rusije na zabranu učešća u takmičenjima UEFA i FIFA

Sportski arbitražni sud odbacio je žalbe Fudbalskog saveza Rusije, FK Zenit, FK Soči, PFK CSKA Moskva i FK Dinamo Moskva na zabranu, izrečenu ranije, ruskim timovima i klubovima da učestvuju u takmičenjima. održan pod okriljem UEFA i FIFA.

To se navodi u saopštenju pres-službe CAS-a, u koji je prešao Ukrinform.

Napominje se da je Komisija utvrdila da su „eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine, kao i reakcije javnosti i vlada širom sveta, stvorile nepredviđene okolnosti bez presedana na koje su FIFA i UEFA morale da odgovore“.

I UEFA i FIFA su „postupile u okviru diskrecionog prava koje su im date u skladu sa njihovim statutima i propisima“ kada su odredile da ruski timovi i klubovi „ne bi trebalo da učestvuju u takmičenjima pod njihovom okriljem dok takve okolnosti traju“.

Kako je Ukrinform ranije preneo, 28. februara, nakon ruske invazije na Ukrajinu, FIFA i UEFA su donele odluku da suspenduju sve ruske timove i klubove sa svih fudbalskih turnira.

„Fudbal je ovde potpuno ujedinjen i pun solidarnosti sa svim pogođenim ljudima u Ukrajini. Oba predsednika se nadaju da će se situacija u Ukrajini značajno i brzo poboljšati kako bi fudbal ponovo mogao da bude vektor jedinstva i mira među ljudima“, saopštila je tada pres služba UEFA.