Severnokorejski dizači tegova postavili su još jedan svetski rekord

Severnokorejski dizači tegova postavili su još jedan svetski rekord

Severnokorejski dizači tegova još jednom su u ponedeljak na Azijskim igrama u Hangdžuu savladali protivnike sa još jednim svetskim rekordom i još dva zlata, što je izazvalo divljenje i zaprepašćenje nekih od svojih takmičara, piše Rojters.

Zanimljivi svetski rekord u ponedeljak došao je od Kim Il Gjong (20), koja je podigla 111 kg u trzaju na putu do zlata u kategoriji do 59 kg za žene.

To je nadmašilo prethodni rekord od 110 kg koji je 2021. postavila Tajvanka Kuo Hsing-čun i usledila je nakon što su Kimove saigračice u subotu postavile još dva svetska rekorda za žene.

„Imamo veoma dobre uslove za trening i uložili smo mnogo napornog rada“, rekla je Kim na pitanje kako je njen tim prošao tako dobro, nakon ceremonije dodele medalja na kojoj je plakala tokom himne.

Ali njeni rivali su ili odbili da komentarišu ili su izrazili šok.

Kuo (29) je rekao o svetskom rekordu koji je u subotu postavio Ri Song Gum: „Tog dana sam zapravo došao da gledam 49 kg i kada sam ga video, rekao sam da je jednostavno previše zastrašujuće.“

„Oni (Severna Koreja) su bili jaki u prošlosti dugi niz godina, tako da nije iznenađujuće da su imali takve rezultate, ali je i dalje prilično zastrašujuće.“

19. Azijske igre su prvo veliko takmičenje Severne Koreje u dizanju tegova od decembra 2019. delom zbog COVID-19 i možda će imati koristi od preskakanja takmičenja, uključujući prošlomesečno svetsko prvenstvo u Rijadu.

Njihovo odsustvo znači da nisu morali da se bave oporavkom posle takmičenja, reklo je nekoliko posmatrača i sportista.

„Nismo se takmičili na međunarodnom nivou četiri godine“, rekao je Kimov timski kolega Rim Un Sim, koji je u ponedeljak osvojio drugo zlato Severne Koreje u kategoriji do 64 kg za žene i postavio rekord Azijskih igara.

„Za to vreme prolili smo suze i mnogo znoja.“

Kim je rano nagovestila da je ozbiljna u pogledu osvajanja zlata tako što je odlučila da svoj prvi skok u trzaju sa 103 kg, što je toliko visoka da je samo jedan od njenih rivala, Kinez Luo Šifang, još uvek bio u borbi nakon što je prešao tu težinu.

Svetska šampionka Luo, uz snažnu podršku nekoliko stotina u publici u srednjoškolskoj sportskoj hali, u početku je parirala Kim, ali se onda odlučila za 107 kg u svom trećem trzaju, ostavljajući pozornicu da Kim postavi svetski rekord.

Trzaj je polovina finala gde sportisti jednim pokretom podižu šipku. U drugoj polovini, u trzaju, sportisti prvo podižu šipku da bi seli na ramena, a zatim pokušavaju da je gurnu iznad glave u dva pokreta.

Medalje se dodeljuju prema zbiru najboljih dizanja u trzaju i trzaju.

U izbačaju, iako je izgledalo da pravi grimasu nešto više nego u trzaju, Kim je takođe napravio sva tri podizanja. Njen treći je bio 135 kg, 5 kg manje od Kuovog svetskog rekorda postavljenog 2019. godine, ali dovoljno za rekord Igara.

Njena ukupna težina koju je podigla za takmičenje iznosila je 246 kg, što je takođe rekord Igara, ali 1 kg manje od Kuovog svetskog rekorda postavljenog 2021.

U uzbudljivom finalu i uz buku publike, Luo je pokušala da teži 140 kg u svom poslednjem podizanju u izbačaju, čime bi osvojila zlato i izjednačila se sa Kuovim svetskim rekordima.

Ali nije bilo tako i morala je da se zadovolji srebrom, sa ukupnim rezultatom od 240 kg.

„Sada je DNRK ispred nas i moramo da sustignemo“, rekao je glavni trener Kine za dizanje tegova Vang Guoksin.

Severna Koreja je zvanično poznata kao Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK).

Olimpijska šampionka u Tokiju i petostruka svetska šampionka Kuo je delovala neobično oprezno i konzervativno u izboru težine i završila je na trećem mestu sa ukupnim rezultatom od 227 kg.

Kuo, 29, na Tajvanu je hvaljena jer je prebrodila teško vaspitanje u siromašnoj porodici sa jednim roditeljem kako bi postigla uspeh i što je bila velikodušna sa svojom zaradom.

Potom je u suzama priznala da je povreda, koja ju je mučila neko vreme, uticala na njen učinak.

Ona se nada da će sledeće godine odbraniti svoju olimpijsku titulu u Parizu, ali brine da njeno telo možda neće biti doraslo.

„Ne možete biti sigurni da li ćete moći da se takmičite sledeći put, tako da se nadate da ćete svaki put biti što bolji“, rekla je ona brišući suze.