Finansijska ograničenja u Španiji: Real Madrid ima prostora za Mbapea, Barselona pod pritiskom

Finansijska ograničenja u Španiji: Real Madrid ima prostora za Mbapea, Barselona pod pritiskom

Real Madrid ima dovoljno finansijskog prostora da potpiše Kilijana Mbapea, dok se Barselona bori sa smanjenjem ograničenja potrošnje, saopštila je španska liga u utorak.

Prema podacima, Real Madrid je i dalje španski klub sa najvećim ograničenjem potrošnje od 727 miliona evra, što otvara mogućnosti za potencijalne transferne poduhvate. S druge strane, Barselona se suočava sa izazovima zbog smanjenja ograničenja na 204 miliona evra, što bi moglo da oteža klubu da realizuje ambiciozne transferne planove.

Ograničenja potrošnje u španskoj ligi određuju maksimalni iznos koji klubovi mogu potrošiti na igrače, trenere i druge aspekte poslovanja, proporcionalno njihovim prihodima. Klubovi koji premaše ova ograničenja suočavaju se sa potrebom da smanje troškove ili privuku nove investicije kako bi održali finansijsku stabilnost.

Dok Madrid ima dovoljno prostora da dodatno pojača svoj tim, Barselona se bori sa postepenim smanjenjem svojih finansijskih sredstava nakon što je klub preduzeo korake da restrukturira svoje dugove. To bi moglo dovesti do teškoća u narednom prelaznom roku, posebno u vezi sa mogućnošću registracije novih igrača za takmičenje.

Kilijan Mbape, koji je nedavno najavio napuštanje Pari Sen Žermena na kraju sezone, bio je predmet interesovanja Reala još od 2022. godine. Sa sadašnjim finansijskim kapacitetima, Madrid bi mogao ponovo da pokuša da dovede francusku zvezdu.

Osim Reala i Barselone, samo još nekoliko španskih klubova ima značajna ograničenja potrošnje, dok većina klubova ima znatno niže granice. Ova finansijska ograničenja predstavljaju izazov za klubove u sredini tabele, dok klubovi kao što su Đirona, koji se ističe kao iznenađenje ove sezone, pokušavaju da se takmiče sa ograničenim budžetima u odnosu na elitne klubove.