Rafael Nadal imao probleme sa disanjem tokom meča u Indijan Velsu

Rafael Nadal imao probleme sa disanjem tokom meča u Indijan Velsu

Rafael Nadal je ostao zabrinut zbog problema sa disanjem i tužan na kraju svoje izuzetne pobedničke serije nakon konačnog poraza od Tejlora Frica u Indijan Velsu.

Ovaj 35-godišnjak je pobedio u svojih prvih 20 mečeva u sezoni, osvojivši tri titule, uključujući 21. grend slem krunu na Australijan openu, i bio je favorit za pobedu na prvom Mastersu 2022.

Ali umesto toga ta čast pripala je 24-godišnjem Amerikancu Fricu, koji je slavio pobedu od 6-3 7-6 (5) i najveći trenutak u karijeri do sada.

Nadal se borio u nekoliko tesnih mečeva za plasman u finale i bio mu je potreban tretman na kraju polufinala protiv Karlosa Alkaraza u subotu.

Od početka nedeljnog finala bilo je jasno da nije sve u redu, jer je Nadal odbijao da juri za loptom, trljao se u grudi i izgubio prve četiri utakmice.

Otišao je van terena na kraju prvog seta sa doktorom, ali je odlučio da nastavi i imao je svoje šanse u drugom, uprkos njegovoj borbi.

Španac će dati prioritet otkrivanju u čemu je problem, rekavši: „Kad dišem, kada se krećem, unutra je sve vreme kao igla. Malo mi se vrti u glavi jer je bolno. To je vrsta bola koja me mnogo ograničava. Ne radi se samo o bolu, ne osećam se dobro jer utiče na moje disanje.“

Nadal je već odlučio da ne igra na Otvorenom prvenstvu u Majamiju u narednih dve nedelje i umesto toga imaće kratku pauzu pre nego što sezona na šljaci počne sledećeg meseca.

O svom prvom porazu u godini rekao je: „Želeo sam da bude savršen pre šljake. Bilo je veoma, veoma, veoma lepo. Iskreno, tužan sam zbog načina na koji nisam mogao da se takmičim. Teško je imati ova osećanja, svaki dan, ali u finalu je veoma, veoma ružno.

„Ali ja nisam osoba koja pada ili raste emocionalno u zavisnosti od trenutka. Obično sam stabilan, sve stavljam u perspektivu.

„Naravno, poslednja dva meseca su bila neverovatna, nezaboravna, veoma emotivna. Uživao sam u stvarima za koje nisam mislio da ću moći ponovo da živim pre nekoliko meseci.

„Sada je trenutak da pokušamo da rešimo ovaj problem što je pre moguće, pokušajte da počnete na šljaci. Ono što me brine je šta se tamo dešava, šta sada moram da uradim da se oporavim i koliko će to trajati.

Ulaskom u finale, zabrinutost je bio Fritz, koji je dobio problem sa skočnim zglobom kasno u svom polufinalu protiv Andreja Rubljova i prekinuo trening u nedelju posle samo nekoliko minuta.

Amerikanac je odrastao samo dva sata udaljen od Indijan Velsa i posetio je turnir kao dete, i rekao je: „Ovo je ozbiljno kao ostvarenje sna iz detinjstva, kao divlji san koji nikada ne očekujete da će se zaista dogoditi.

Fric je bio zabrinut da neće moći čak ni da izađe na teren, rekavši o svom zagrevanju: „Napravio sam jedan korak odgurivanja, bukvalno sam vrisnuo. Probao sam još dva puta. Oba puta, najgori bol koji se može zamisliti. Bio sam jako uznemiren, u suštini skoro sam zaplakao jer sam mislio da ću morati da se povučem.

„Otišao sam kod doktora. Mnogo smo radili na tome. Pokušali smo da ga otupimo i slično.

„Mnogi članovi mog tima su želeli da ne igram meč. Nikada im neću dozvoliti da to zaborave, jer sam izašao na teren i to nije bilo problem, nisam to uopšte osećao, uopšte me nije omeo.

Ranije je Poljakinja Iga Sviatek osvojila titulu kod žena pobedom nad Marijom Sakari.

Sviatek je postala drugo mesto na svetu posle pobede od 6-4 6-1 nad protivnicom u Grčkoj u prozračnim uslovima.
Ovaj sadržaj nije dostupan zbog vaših podešavanja privatnosti.
Ažurirajte svoja podešavanja ovde da biste to videli.

„Već smo započeli prilično kul rivalstvo i mislim da će trajati još nekoliko godina, tako da je prilično uzbudljivo“, rekla je Sviatek u svom intervjuu na terenu.

„Igraćemo još mnogo finala. Danas je bilo prilično ludo zbog uslova. Moj tim je uradio neverovatan posao.”