Počinje Rolan Garos

Počinje Rolan Garos

Počinje drugi teniski grend slem u sezoni i trajaće do 9. juna. Najbolji teniser sveta Novak Đoković igraće 20. put na Otvorenom prvenstvu Francuske i boriće se za četvrtu titulu na turniru, odnosno 25. grend slem trofej u karijeri. Pored Đokovića, Srbiju će predstavljati i Laslo Đere, Miomir Kecmanović, Dušan Lajović i Hamad Međedović. U ženskoj konkurenciji nastupiće Olga Danilović i Aleksandra Krunić.

Otvoreno prvenstvo Francuske ili Rolan Garos održava se poslednje nedelje maja i prve nedelje juna u Parizu. Turnir je prvi put odigran 1891. godine.

Pored biciklističkog Tur de Fransa, Rolan Garos je jedan od istaknutijih predstavnika i simbola sporta u Francuskoj koji posećuju ljudi iz celog sveta.

Turnir je poneo ime u znak sećanja i u čast heroja Francuske iz Prvog svetskog rata. Garos (Sen Deni, 6. oktobar 1888 – Vuzije, 5. oktobar 1918) je bio vojni pilot i pionir vazduhoplovstva. Hroničari su zabeležili da je bio prvak države u biciklizmu 1906. godine, a tenis je igrao isključivo rekreativno.

Pobednicima turnira u muškoj konkurenciji dodeljuju se takozvani „Kup Musketara“ od 1981. godine. U ženskom nadmetanju šampionka dobija „Suzan Leglen“, osvajači dubla „Žak Brunjon“ titulu, a „Kup Simon Matje“ teniserke u konkunrenciji parova, dok takmičari u mešovitoj konkurenciji osvajaju trofej „Marsel Bernar“.

Trofeji odražavaju istoriju tenisa, pre svega turnira na šljaci. Odaju počast legendarnim teniserima, a dizajnirala ih je čuvena juvelirska porodica Malerio. 

Jedna od prvih asocijacija na pomen imena drugog grend slema u sezoni sigurno je Rafael Nadal – teniser koji je 14 puta osvojio titulu šampiona. Španac je upisao 112 pobeda i samo tri poraza na turniru, a uspeo je ono što gotovo niko nikad nije – nijedan teniser nije osvojio isti turnir, ni na čelendžeru ili turniru iz ATP 250 kategorije kao što je Nadal na Rolan Garosu.

Nadal je prvu titulu osvojio 2005. sa 19 godina. Vremešni Nadal vratio se u Pariz, dve godine nakon poslednjeg trijumfa. Podsećanja radi, prošle sezone, povreda kuka ga je prvi put posle 18 uzastopnih nastupa odvojila od turnira. Ove godine, Nadal je stigao kao 276. teniser na ATP listi, ali je i dalje prvi teniser u srcima mnogih navijača, pogotovo u Parizu.

U prvom kolu Nadal će se sastati sa Aleksanderom Zverevom.

Olga Danilović, Aleksandra Krunić i Laslo Đere igraće prvog dana Rolan Garosa, u nedelju, mečeve prvog kola Rolan Garosa.

Olga će na terenu broj osam igrati protiv Italijanke Martine Trevizan, a taj meč bi trebalo da počne posle 18 časova. Aleksandra će na terenu broj 13 igrati protiv Amerikanke Keti Volinec, a duel bi trebao da krene oko 18.00

Đereu će na terenu broj 12 rival biti Nemac Danijel Altmajer, a duel ne bi trebalo da počne pre 17 časova.

Olga nikada pre nije igrala protiv Martine Trevizan koja zauzima 88. mesto na VTA listi. Srpska teniserka je 125. na svetu. Podsećanja radi, Danilović je prošle godine stigla do trećeg kola na Rolan Garosu, a do glavnog žreba ove sezone došla je preko kvalifikacija.

Krunić je 99. teniserka na VTA listi, a Amerikanka Volinec 109. Teniserke se do sada nikada nisu sastajale. Aleksandra je dva puta stizala do drugog kola u Parizu, a prošle godine nije igrala zbog povrede.

Danijel Altmajer je u karijeri jednom savladao Đerea, na turniru u Kicbilu 2021. godine. Đere je bolje plasiran na ATP listi, zauzima 52. mesto, a Altmajer je 83. igrač na svetu.

Pored pomenutih tenisera, na Rolan Garosu će nastupiti i Miomir Kecmanović protiv Tijaga Monteira iz Brazila koji ga je nedavno eliminisao sa mastersa u Rimu posle velike borbe. Kecmanović je prethodno dva puta savladao tenisera iz Brazila, 2019. godine u kvalifikacijama za Australijan open i 2021. godine u Buenos Ajresu. Iako je srpski igrač 55. na listi, a Brazilac 88. teniser na svetu, očekuje se velika borba sjajnih i upornih tenisera.

Dušan Lajović će imati izuzetno zahtevnu prepreku u prvom kolu. Igraće protiv Romana Safijulina iz Rusije. Teniseri nisu odigrali nijedan međusobni duel, a ako je suditi na osnovu ujednačenosti na ATP listi – Lajović je 59. igrač, a Safijulin 40 – deluje da će duel biti veoma zanimljiv.

Talentovani Hamad Međedović igraće protiv Flavija Kobolija iz Italije, igrača sa kojim se do sada nije sastajao. Reč je o 56. teniseru na ATP listi. Međedović je 134. igrač i nalazi se u seriji pobeda na pariskoj šljaci, budući da je do glavnog žreba na Rolan Garosu morao preko kvalifikacija. Podsetimo, Međedović je nedavno stigao do trećeg kola u Rimu i bio nadomak pobede protiv Danila Medvedeva, ipak iskustvo ruskog tenisera presudilo je u uzbudljivom duelu.

Najzanimljiviji meč prvog kola, između grend slem šampiona i veterana, Endija Mareja i Stena Vavrinke, igraće se na terenu Filip Šatrije posle 20 časova.

Na istom terenu, oko 14.30, očekuje se duel jednog od favorita za osvajanje pehara, Španca Karlosa Alkaraza i Amerikanca Džefrija Džona Volfa.

Đoković prolazi kroz jednu od najturbuletnijih sezona u karijeri. Najbolji teniser sveta svih vremena od početka godine nije uspeo da se popne na pobedničko postolje. U traganju za dobrom formom i prepoznatljivom igrom pokušavao je u nekoliko navrata, ali su se isprečili Janik Siner u polufinalu Australijan opena, Luka Nardi na mastersu u Indijan Velsu, potom Kasper Rud u polufinalu Monte Karla, Alehandro Tabilo u trećem kolu Rima i Tomaš Mahač u Ženevi.

Mnogi ljubitelji tenisa, naviknuti na briljantne partije srpskog igrača, postali su zabrinuti zbog ne baš dobrih rezultata ove godine. Evedentno je da je Novaku potrebna motivacija kako bi nastavio šampionski put. Posle poraza u polufinalu ATP turnira u Ženevi naveo je da ne vidi sebe kao favorita na Rolan Garosu.

„Naravno da sam zabrinut. Uopšte nisam igrao dobro ove godine, osim nekoliko mečeva tu i tamo. Tako je, kako je. Ne vidim sebe kao favorita u Parizu. Ići ću meč po meč“, naveo je Đoković posle poraza od Mahača u Ženevi.

Đoković će u Parizu u prvom kolu igrati protiv Francuza Pjera-Iga Erbera. Do sada je samo jednom igrao sa pomenutim teniserom i to 2013. godine na mastersu u Parizu. Novak je trijumfovao sa 2:0. Pjer-Ig Erber je na 143. mestu ATP liste.

Potencijalni protivnik Đokovića u drugom kolu biće bolji iz duela Karbaljesa Baene i Lestijena, a potom bi trebalo da ide na Muzetija, zatim na Pola ili Serundola, dok projekcije navode da ga u četvrtfinalu čekaju Rud ili Fric.

Đoković bi u završnici mogao da se sastane sa Zverevom, Medvedevom i Nadalom, dok pre finala neće igrati protiv Sinera ili Alkaraza.

Novak Đoković brani pehar u Parizu, prošle godine je u finalu pobedio Norvežanina Kaspera Ruda.

Podsetimo, Đoković je tri puta osvajao Rolan Garos – 2016, 2021. i 2023. godine. Pored toga, još četiri puta je igrao finale u Parizu. Đoković će igrati 20. put na Otvorenom prvenstvu Francuske i boriće se za četvrtu titulu na turniru, odnosno 25. grend slem trofej u karijeri.