Počinje borba za „Žućkovu levicu“ – Zvezda protiv FMP-a

Počinje borba za „Žućkovu levicu“ – Zvezda protiv FMP-a

Utakmicom Borca i Čačka 94 od 17 časova počinje završnica Kupa Radivoja Koraća koja se sada već tradicionalno održava u niškom „Čairu“. U drugom četvrtfinalnom duelu sastaće se Crvena zvezda i FMP od 20 časova.

Kup Radivoja Koraća je pre pola veka imao veći prestiž i veće značenje, ipak, ovaj današnji, u poslednjih nekoliko godina uprkos velikom broju propusta i mana koje ga prate sve više dobija na popularnosti.

Takmičenje koje je 1972. godine osnovano pod pokroviteljstvom Fibe ime je dobilo po jugoslovenskoj zvezdi košarke koja je tragično izgubila život 1969. godine.

Veliki internacionalni turnir u kojem su se takmičili najbolji evropski klubovi prestao je da postoji 2002. godine, a već iduće nacionalni kup Jugoslavije na inicijativu KK Hemofarm preuzeo je ovo ime.

Nakon raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore, nacionalni kup Srbije nastavio je da nosi ovo ime, a sporazumom sa Fibom 2011. dozvoljeno je da se trofej „Žućkova levica“ dodeljuje pobedniku ovog takmičenja, što je zvanično započeto 2013. godine.

Od početka održavanja turnira 2003, Niš je najviše puta bio domaćin. „Čairu“ je ovo 14 Kup po redu, dok su se kao domaćini oprobali i Beograd (tri puta), Novi Sad i Kragujevac po dvaput, dok je i Vršac bio domaćin, sada davne 2005. godine.

Šampionski pehar osvojila su samo četiri kluba do sada. Crvena zvezda je najtrofejnija sa devet, Partizan ima osam, FMP je brojao do tri, ali i Mega može da se pohvali sa jednim.