Zverev: Kritikuje stav Vimbldona

Zverev: Kritikuje stav Vimbldona

Osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Aleksandar Zverev pridružio se vodećim teniserima kao što su prvi teniser sveta Novak Đoković i Bili Džin King u osudi odluke da se ruskim sportistima zabrani učešće na Vimbldonu ovog leta.

All England Lavn Tennis Club (AELTC) najavio je svoj potez pre roka ove nedelje sprečavajući vrhunske zvezde kao što su Daniil Medvedev i Andrej Rubljov da ovog leta izađu na teren na SV19.

Presuda je doneta kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini uprkos tome što ruski igrači mogu da igraju pod neutralnim statusom negde drugde, pri čemu AELTC insistira da pokušava da „ograniči globalni uticaj Rusije najjačim mogućim sredstvima“.

Nakon Đokovića koji je tu odluku nazvao „ludom“, treći teniser sveta Zverev, koji je rođen od ruskih roditelja u Hamburgu, rekao je u petak da „ne postoji razlog zašto“ ruski igrači ne bi igrali na Vimbldonu.

Istovremeno, međutim, Zverev je primetio da je „apsolutno tačno“ da ruskim timovima bude zabranjeno učešće na međunarodnim teniskim takmičenjima nakon što je Međunarodna teniska federacija (ITF) povukla u tom smislu.

„To je nešto protiv Rusije, razumem to“, naglasio je Zverev novinarima pripremajući se za ATP turnir u Minhenu sledeće nedelje, pre nego što je branio Rubljova koji je rekao da je presuda na Vimbldonu „potpuna diskriminacija“.

„Razgovarao sam sa Andrejem“, otkrio je Zverev, koji je istakao Rubljovov stav o tekućem sukobu koji je preneo na TV kameri nakon pobede u Dubaiju u februaru napisavši „Nemoj rata, molim te“.

#

„On [Rubljov] je takođe spreman da pomogne Ukrajini“, nastavio je Zverev, dodajući da je Rubljov takođe spreman da „posla svoj novac od nagrade Ukrajini“.

Zverevovi komentari dolaze usred ATP i VTA organizatora muških i ženskih turneja koji zabranu Vimbldona nazivaju „nepravednom“ i „veoma razočaravajućom“.

Jedna od osnivačica VTA 1973, legendarna King, takođe se izjasnila protiv presude rekavši da ne može da stane iza „zabrane pojedinačnih sportista na bilo kom turniru, samo zbog njihove nacionalnosti”.

Đoković je u Srbiji napomenuo da će „uvek osuđivati rat” i da ga „nikada neće podržati” dok sebe žigoše kao „dete rata”.

Znam koliko to ostavlja emotivne traume. U Srbiji svi znamo šta se desilo 1999. godine“, nastavio je Đoković. „Na Balkanu smo imali mnogo ratova u novijoj istoriji“.

„Međutim, ne mogu da podržim odluku Vimbldona, mislim da je sumanuta. Kada se politika meša u sport, rezultat nije dobar“, zaključio je Srbin.

Možda će u bliskoj budućnosti vući istu liniju kao i Vimbldon, italijanske vlasti navodno razmatraju da li bi trebalo da zabrane ruskim igračima i Otvoreno prvenstvo Italije sledećeg meseca.