Zastoj u prodaji Čelsija zbog sukoba sa Abramovičem

Zastoj u prodaji Čelsija zbog sukoba sa Abramovičem

Preuzimanje fudbalskog kluba Čelsi vredno 4,25 milijardi funti izazvalo je probleme u poslednjem trenutku nakon što se vlada Velike Britanije sukobila sa ruskim oligarhom Romanom Abramovičem oko uslova, što dovodi u sumnju izglede za brzi dogovor.

Američkom finansijeru Tod Boehliu potrebno je posebno odobrenje britanske vlade za kupovinu Čelsija jer je Abramovič sankcionisan, a klub iz zapadnog Londona radi pod posebnom licencom.

Međutim, ministri su postali zabrinuti poslednjih dana da je Abramovič postao „oštriji“ u svojim zahtevima u vezi sa uslovima prodaje, prema vladinim zvaničnicima.

„Odnosi se nisu pokvarili, ali ne postižemo napredak koji nam je u ovom trenutku potreban“, rekao je jedan vladin zvaničnik blizak pregovorima. „Raspored prodaje je zaista, zaista izazovan.“

U središtu zabrinutosti u Vajtholu je „duboko komplikovana“ vlasnička struktura Čelsija i odlučnost ministara da svaki peni od prodaje bude dodeljen u dobre svrhe.

Abramovič i Čelsi su već predložili da ceo prihod od 2,5 milijardi funti ide na zamrznuti bankovni račun u Velikoj Britaniji za koji je potrebno vladino odobrenje za transfer novca.

Novac je namenila Abramovičeva strana za nezavisnu dobrotvornu organizaciju za žrtve rata u Ukrajini.

Ministri žele da novac bude na bezbednom depozitnom računu dok se ne uvere da dobrotvorno telo radi i da je opremljeno da bezbedno upravlja sa 2,5 milijardi funti.

Vladini zvaničnici rekli su da Abramovič nije uskladio svoje verbalne obaveze o prodaji sa prihvatljivim pravnim obavezama. Spor bi mogao da ugrozi sposobnost Čelsija da radi jer vladina licenca traje samo do kraja maja.

Boehli, koga podržava američka investiciona kompanija Clearlake Capital i drugi investitori, obavezuje se na dodatnih 1,75 milijardi funti za ulaganje u klub pored cene kupovine od 2,5 milijardi funti.

Fordstam, Chelseajeva matična kompanija, duguje oko 1,5 milijardi funti kompaniji Camberlei International Investments, entitetu sa sjedištem u Džersiju koji je povezan sa Abramovičem.

Vladini zvaničnici tvrde da su zabrinuti da bi, prema Abramovičevom planu za upravljanje prihodima od prodaje, Kemberli mogao da zatraži deo novca kao poverilac.

Abramovič je negirao da želi da novac bude vraćen. Osoba bliska prodaji rekla je da niko neće imati pravo na 2,5 milijardi funti i da nema sumnje da će puna suma otići dobrotvornoj fondaciji.

Mike Penrose, bivši izvršni direktor Unicefa UK, izabran je da osnuje fondaciju, prema jednoj osobi koja je upoznata s tim. Penrouz je kontaktiran za komentar.