Zabranjeno takmičenje slepim atletama iz Rusije

Zabranjeno takmičenje slepim atletama iz Rusije

Međunarodna federacija slepih sportova donela je odluku u skladu sa Međunarodnim paraolimpijskim komitetom.

Ruskim i beloruskim sportistima zabranila je takmičenja Međunarodne federacije slepih sportova (IBSA), koja je u sredu objavila „veoma tešku i bolnu odluku“.

IBSA je potvrdila razvoj kroz izjavu na svom zvaničnom sajtu koju je napisao predsednik Sandro Di Girolamo.

„Pozivajući se na odluke Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC), a na osnovu zvaničnih odluka drugih međunarodnih federacija, ovim putem obaveštavamo naše članove da je Bord IBSA odlučio da suspenduje nacionalne reprezentativce Rusije i Belorusije. sa svih međunarodnih događaja organizovanih pod okriljem IBSA.

„Bila je to veoma teška i bolna odluka jer neizbežno kažnjava sportiste koji nemaju direktnu odgovornost za trenutnu međunarodnu situaciju“, priznao je Di Đirolamo.

„Ali u isto vreme kada moramo da obezbedimo politički i strateški pravac, želimo da pokažemo našu bliskost sa ukrajinskim narodom i da osudimo sve oblike nasilja i rata. Jasno je da želimo da preispitamo ovu odluku čim situacija bude dozvolila to“, završio je predsednik.

IBSA je posljednja federacija koja je zabranila ruske sportiste nakon preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) kao odgovora na rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Iako zabrana dolazi nakon odluke Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC) da ne dozvoli ruskim sportistima da se takmiče na Paraolimpijskim igrama u Pekingu ranije ovog meseca, ograničenja IBSA-e stupaju na snagu na vreme za Praški kup u obračunu za stolom u krajem marta.

Ruski sportisti sa oštećenim vidom će se nadati razrešenju situacije uoči Svetskih igara IBSA u Birmingemu u avgustu sledeće godine, koje su rutinski najveće svetsko okupljanje sportista sa oštećenim vidom.

Međutim, 2022. godine ruski sportisti će propustiti Evropsko prvenstvo u fudbalu za slepe muškarce i žene, slično kao što izgleda da će muški i ženski fudbalski timovi biti sprečeni na velika takmičenja zbog zabrane FIFA i UEFA.

Iako se Ruski fudbalski savez (RFU) žalio Sudu za sportsku arbitražu (CAS) da ukine zabrane, odluka UEFA je privremeno potvrđena, iako je odluka o tome da li Rusija može da nastavi u plej-ofu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. je još uvek na razmatranju.