Zabrane štite ruske sportiste, insistira šef MOK-a

Zabrane štite ruske sportiste, insistira šef MOK-a

Tomas Bah je takođe upozorio ruske sportske zvezde da ne izražavaju podršku vojnoj ofanzivi u Ukrajini.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izjavio je da su sankcije uvedene ruskom sportu delimično za dobrobit njegovih sportista, dok je upozorio sve ruske zvezde da ne podržavaju vojnu kampanju njihove zemlje u Ukrajini.

Govoreći na sednici MOK-a u Švajcarskoj u petak, Bah je ponovio refren da je MOK bio primoran da preporuči zabranu ruskih i beloruskih sportista na svim međunarodnim takmičenjima zato što je Moskva „očito prekršila olimpijsko primirje“.

Kada je zanemario ruski i beloruski sport, Bah je tvrdio da je obrazloženje bilo „dvostruko” – uključujući bezbednost sportista iz dve nacije.

„Naše akcije su dvostruke: sankcije s jedne strane i zaštitne mere s druge…“, rekao je Bah.
Sportske sankcije: Kako se Rusija poredi sa drugim nacijama? ž

„Morali smo da preduzmemo zaštitne mere kako bismo obezbedili integritet međunarodnih takmičenja. Zbog toga smo morali da preporučimo da se ruskim i beloruskim sportistima i zvaničnicima ne dozvoli učešće na takmičenjima, ili bar da se zabrani svaka identifikacija njihove nacionalnosti.

„Dozvolite mi da istaknem da su to zaštitne mere, a ne sankcije, mere zaštite integriteta takmičenja.

„Bezbednost ruskih i beloruskih sportista i zvaničnika nije mogla biti zagarantovana zbog dubokih antiruskih i antibeloruskih osećanja u toliko mnogo zemalja“, dodao je Nemac.

Bah je tvrdio da je MOK efektivno sprečio neizbežne napore nekih vlada da preuzmu stvari u svoje ruke – što bi značilo potpunu „politizaciju“ sporta.

„Zbog ove dileme morali smo da preduzmemo ove zaštitne mere, iako teška srca“, rekao je 68-godišnjak.

Opisujući odnose sa ruskim političkim rukovodstvom kao „dramatično pogoršanje u proteklim godinama“, olimpijski šef je pokušao da opravda zašto su ruski sportisti bili pritisnuti u međunarodnu izolaciju, dok prošli sukobi nisu doveli do sličnih mera.

„Primili smo pitanja iz dva ugla“, rekao je Bah.

„Prvo pitanje je bilo: zašto smo na ovaj rat reagovali drugačije nego na mnoge druge ratove širom sveta?

„Postoje dva odgovora na ovo. Prvi je da je rat u Ukrajini drugačiji jer je očigledno kršenje olimpijskog primirja.

„Drugo je da dalekosežne političke, društvene i ekonomske posledice rata čine ga prekretnicom u svetskoj istoriji.

„Drugo pitanje je bilo: zašto su naše sankcije ograničene na vladu i nacionalne simbole, a ne na sve članove ruske olimpijske zajednice?

„Odgovor je, prema međunarodnoj vladavini prava, sankcije mogu i treba da budu uvedene samo onima koji su za nešto odgovorni.

„Ovaj rat nisu započeli ruski narod, ruski sportisti, ruski olimpijski komitet ili članovi MOK-a u Rusiji.

„Zamislite kuda bi presedan ovakvog kršenja vladavine prava od strane nas vodio.

„Svaki pojedinac, svaki sportista, svaki sportski funkcioner, svaka sportska organizacija bi morali da budu kažnjeni za bilo kakvu nelegitimnu političku akciju svojih vlada.

„Nema pravde ako sve slikaš istim kistom. To bi čak bilo kontraproduktivno jer bi poigralo propagandu onih koji tvrde da su sankcije samo deo šire zavere usmerene protiv njihove zemlje“, dodao je Bah.

Neki ruski sportisti, kao što su dvostruki olimpijski šampion, plivač Evgenij Rilov i gimnastičar Ivan Kuliak, suočili su se sa ličnim sankcijama zbog navodnog javnog gestova podrške sukobu u Ukrajini.

Upravno telo FINA zabranilo je Rilovu na devet meseci nakon što je prisustvovao koncertu u Moskvi u martu povodom ponovnog ujedinjenja Rusije i Krima, pojavivši se na bini sa simbolom „Z“ na jakni, koji su koristile ruske trupe u Ukrajini.

Gimnastičar Kuliak je dobio jednogodišnju zabranu od strane upravljačkog tela FIG ove nedelje nakon što je stavio „Z“ na svoj triko na događaju u Dohi, iako su Rus i njegov trenerski tim rekli da su se suočili sa ponovljenim provokacijama ukrajinskih rivala.

Bah je izdao tanko prikriveno upozorenje protiv svih ruskih sportista koji misle da izraze podršku rukovodstvu svoje zemlje.

„Pažljivo pratimo ko podržava ovaj rat svojim izjavama ili akcijama i izvukli su i povući će neophodne posledice“, rekao je Bah.

„To su, na primer, pokazale FINA i FIG, koje su sankcionisale sportiste koji su izrazili takvu podršku ratu.

Šef MOK-a je, međutim, dodao da ne treba osuđivati bilo koga ko ne govori protiv ruske vlade, jer „takođe moramo da shvatimo da u Rusiji postoji zakon koji preti svakom ko govori protiv rata do 15 godina zatvora. zatvor.”

„Zbog toga možemo da cenimo da u takvim okolnostima tišina sama po sebi može da bude poruka“, rekao je šef MOK-a.

Ruske sportske i političke ličnosti uveliko su osporile stav MOK-a, koji su tvrdili da je to očigledno diskriminatorno i podriva olimpijske principe.

Objavljujući izjavu još u martu, Ruski savez sportista otišao je toliko daleko da je situaciju opisao kao „sportski genocid“ nad njihovom zemljom.