Vimbldon: Serena Vilijams zaustavljena u prvom kolu

Vimbldon: Serena Vilijams zaustavljena u prvom kolu

Sedmostruka šampionka Serena Vilijams doživela je drugi uzastopni izlazak iz prvog kola Vimbldona pošto ju je zaprepastila francuska debitantka Harmoni Tan u kasnonoćnoj epizodi na Centralnom terenu u utorak.

Godinu dana nakon što se Amerikanka penzionisala povređena od onoga za šta su se mnogi plašili da će biti njen poslednji meč na Vimbldonu, njen povratak je bio željno iščekivan, ali 115. Tan je pokidao scenario sa nervima 7-5 1-6 7-6(7) pobediti.

Pošto je krov centralnog terena bio zatvoren za poslednja dva seta i kada se približavao policijski čas u Vimbldonu u 23:00, Tanu je oduzeta jedna meč lopta kada je 40-godišnji Vilijams servirao pri 5-6 u odlučujućem setu.

Umorna Vilijamsova je tada izgledala blizu pobede jer je povela sa 4-0 u ‘super tajbrejku’.

Ali Tan, koji nikada ranije nije igrao meč glavnog žreba Vimbldona, a kamoli protiv jednog od velikana igre na terenu sa groznicom, nije uspeo.

Držeći se oštrih i sporih udaraca sa loptom koji su zbunjivali Vilijamsovu tokom upijajućeg duela, ona se probila do vođstva od 9-7 pre nego što je zabeležila pobedu kada je Vilijamsova pogodila forhend.

Vilijamsova, koja nije igrala nijedan meč u singlu od kada se povukla u penziji, prošle godine, prošle godine, prošla je kroz svaku emociju u tri sata i 11 minuta drame i dovela do toga i svoje fanove.

Ali na kraju, nedostatak oštrine meča pokazao se previše jer je još jedna potraga za 24. grend slem titulom pogodila tampon i pitanje je da li će ona ikada dobiti još jednu šansu.

Tan, koja je osvojila samo dva grend slem meča glavnog žreba u poređenju sa 98 koje je samo Vimbldon pobedila na Vimbldonu, jedva je mogla da veruje šta je uradila nakon što je ostvarila daleko najveću pobedu u svojoj skromnoj karijeri.

„Sada sam tako emotivan. Serena je superzvezda i kada sam bio mlad gledao sam je mnogo puta na TV-u“, rekao je 24-godišnjak na terenu. „Za moj prvi Vimbldon, to je vau. Samo vau.

„Kada sam video žreb, zaista sam se uplašio. Zato što je Serena Vilijams, ona je legenda. Mislila sam da je to dobro za mene ako mogu da dobijem jednu ili dve utakmice.“

Dok je poraz, koji je po rangu protivnice bio najgori u njenoj karijeri na Vimbldonu, bio gorka pilula za progutanje, Vilijamsova je rekla da je lakše prihvatila nego prošle godine.

„To je definitivno bila veoma duga bitka i borba i definitivno je bolja nego prošle godine. To je početak“, rekao je Vilijams novinarima. „Mislim da sam fizički bio prilično dobar. Mislim da sam poslednjih nekoliko poena zaista patio tamo.“

Upitana da li će se vratiti na Vimbldon, Vilijamsova je bila stidljiva.

„To je pitanje na koje ne mogu da odgovorim. Ne znam. Ko zna? Ko zna gde ću iskočiti?“

Uprkos džokeru Vilijamsovom zamišljenom rangu od 1.204, na papiru je meč izgledao kao neusklađen.

24-godišnja Tan je zabeležila samo devet pobeda na Turu u svojoj karijeri i nijednu na travi u poređenju sa 832 za bivšu prvu teniserku sveta Vilijamsovu.

Ali od samog početka je bilo jasno da se statistika i reputacija mogu zanemariti.

Niz divljih grešaka Vilijamsovog reketa doveo je Tanu do vođstva od 2-0 pre nego što je pronašla neki ritam da napreduje sa 4-2. Ali Tan, čija suptilna igra pripada prošlom dobu, pokazala je sjajnu veštinu i srušila moćni servis Vilijamsa dva puta uzastopno na putu do otvaranja.

Vilijamsova je napravila brejk nakon 19-minutnog gema koji je lomio pluća početkom drugog seta, kada su oba igrača dahtala, a zatim spasila četiri brejk lopte u sledećem gemu pre nego što je prošao ostatak seta dok je Tan bledeo.

Vodeći rezultatom 3-1 u odlučujućoj utakmici, činilo se da Vilijams kontroliše, ali to je bila iluzija pošto je Tan pogodio prelepog bekhend vinera i uzvratio za 3-3.

Uznemirena od strane publike, Vilijamsova je ponovo napravila brejk pri rezultatu 4-4 i slavila kao da je osvojila titulu, ali je Tan ponovo pokazala pravu hrabrost i uzvratila još jednim zapanjujućim bekhendom.

Kada je Vilijams spasila meč loptu udarcem iz voleja i ušao u taj-brejk, logika je sugerisala da će Tan konačno odustati.

Ali Vilijams je bila taj koji je posustala sa pobedom na vidiku.