Velika Britanija: Razgovori sa ruskim sportistima o učešću na Vimbldonu

Velika Britanija: Razgovori sa ruskim sportistima o učešću na Vimbldonu

Izvršni direktor Asocijacije tenisa na travi (LTA), Skot Lojd, potvrdio je da se vode razgovori između njegovog britanskog teniskog upravnog tela, vlade Velike Britanije i All England Cluba o sudbini ruskih igrača na Vimbldonu ovog leta.

Za razliku od mnogih sportskih federacija, ATP i VTA teniske turneje za muškarce i žene odlučile su da ne poštuju preporuku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i zabrane ruske sportiste kao odgovor na vojnu operaciju u Ukrajini.

Ali dok ruske teniske zvezde mogu da nastave da nastupaju pod neutralnim statusom, britanski ministar sporta Najdžel Hadlston je sugerisao da bivši broj jedan na svetu Daniil Medvedev i njegovi sunarodnici moraju da daju uveravanja da su „istinski neutralni“ i da „ne primaju novac od Putina, Rusija ili Belorusije [i] da neće davati komentare podrške Putinu, Rusiji ili Belorusiji“ kako bi se takmičili kada Vimbldon počne 27. juna.

Izveštaji takođe sugerišu da bi All England Club mogao biti u mogućnosti da potpuno zabrani ruske igrače, a telo je najavilo da će odluka biti doneta sredinom maja, a šef LTA Lojd je sada dodao ulje na takve glasine.

„To je izuzetno složena situacija. Mislim da smo svi usklađeni u tome da akcije koje vidimo u našim novinama i [na našim] TV ekranima smatramo apsolutno odvratnim,“ rekao je Lojd novinarima u češkoj prestonici uoči Otvorenog prvenstva u Pragu.

„Mi smo u veoma bliskom dijalogu sa All England Clubom, Vladom, sa turnejama. Veoma smo svesni javnog raspoloženja u ovoj oblasti.

„Pokušavamo da se snađemo kako to treba da izgleda na letnjim događajima u Britaniji ove godine“, zaključio je Lojd.

Međutim, neke važne ličnosti u tenisu kritikovale su tretman ruskih sportista, a vitalni trener u formiranju Medvedevog finalnog rivala US Opena Novaka Đokovića kritikovao je ono što smatra očiglednom rusofobijom iz britanskog i zapadnog sveta.

„Tako je bilo poslednjih 150 godina“, rekao je Nikola Pilić u intervjuu za srpski Kurir, u vezi sa antiruskim raspoloženjem u Velikoj Britaniji.

To je samo šteta“, rekao je i Pilić povodom „sramnih“ sankcija ruskim sportistima. „Da li su uradili nešto slično kada su Amerikanci ušli u Irak i tamo ubili preko milion civila?

„Jesu li svojim teniserima zabranili da igraju? Pilić je nastavio da pita. „Preteruju u bilo kom smislu.

Trenutno se oporavlja od operacije za lečenje male kile, Medvedev bi mogao da se vrati na Otvoreno prvenstvo Francuske krajem maja ili umesto toga da se usredsredi na Vimbldon, a odluka o tome da li ruski sportisti mogu da igraju tamo bi verovatno bila objavljena negde u 26. godini -star je povratio kondiciju.