Ukrajina zabranila olimpijskim sportistima da razgovaraju sa Rusima

Ukrajina zabranila olimpijskim sportistima da razgovaraju sa Rusima

Ukrajinski nacionalni olimpijski komitet (NOC) treba da objavi smernice za ponašanje za sportiste u zemlji, izričito ih upozoravajući da ne stupaju u bilo kakav kontakt sa Rusima tokom predstojećih Igara u Parizu.

Vodeće sportsko telo pripremilo je novi protokol ponašanja za sportiste u zemlji, otkrio je u ponedeljak šef NOK-a Vadim Gucajt, govoreći uživo na ukrajinskoj TV.

„Ove preporuke već postoje, ali nisu odobrene, jer o tim preporukama treba da razgovaramo sa Komisijom sportista NOK-a. Peglamo poslednjih nekoliko pitanja i biće odobreno“, rekao je zvaničnik.

Smernice ponašanja se zapravo svode na obeshrabrivanje sportista od bilo kakvog kontakta sa Rusima tokom Igara, objasnio je Gucajt.

NOK je bio u kontaktu sa međunarodnim sportskim federacijama po tom pitanju kako bi izbegao bilo kakve probleme sa ponašanjem ukrajinskih sportista koje je odobrila država, primetio je zvaničnik. Gucajt se pozvao na prošlogodišnji skandal u vezi sa ukrajinskom zvezdom mačevanja Olgom Karlan, koja je odbila obavezno rukovanje sa svojom ruskom koleginicom Anom Smirnovom. tokom Svetskog prvenstva u Milanu. Smirnova se na takmičenju takmičila kao neutralni sportista.

Karlan je prvobitno bio diskvalifikovan sa Svetskog prvenstva, pošto je Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) pravila u vreme kada se rukovanje mora deliti nakon meča u mačevanju. Nepoštovanje bi rezultiralo „crnim kartonom“ i izbacivanjem iz takmičenja na nekoliko meseci.

U to vreme, međutim, šef Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah priskočio je u pomoć ukrajinskoj atletičarki, braneći njeno ponašanje i pozivajući FIE da promeni pravila „jer se svet menja“. Karlan je na kraju ponovo primljen na turnir i čak je dobio besplatnu propusnicu za Igre u Parizu.