UEFA razmišlja o preseljenju Superkupa 2023. iz Rusije

UEFA razmišlja o preseljenju Superkupa 2023. iz Rusije

Evropsko fudbalsko upravno telo navodno razmišlja o preseljenju Superkupa 2023. iz Kazanja.

Evropska fudbalska uprava UEFA razmatra premještanje utakmice Superkupa 2023. iz ruskog grada Kazanja na drugo mjesto, navodi se u izvještajima.

Kazanska Ak Bars Arena bila je domaćin šest mečeva na dobro primljenom Svetskom prvenstvu 2018. i dobila je privilegiju da postane prvi ruski stadion na kome se održava utakmica UEFA u kojoj se pobednici Lige šampiona i Lige Evrope sučeljavaju na početku sezone. pre nego što počne državno prvenstvo.

Iako nisu unete nikakve izmene u raspored kako stvari stoje, ESPN izveštava da UEFA razmatra alternativna mesta, pošto je ovogodišnje finale Lige šampiona već premestila iz Sankt Peterburga u Pariz.

Ta odluka je bila jedna od prvih sankcija UEFA protiv Rusije kao odgovor na vojnu operaciju te zemlje u Ukrajini.

UEFA i FIFA su takođe pokrenule zajedničke zabrane svih ruskih timova i klubova iz međunarodnih takmičenja.

Zbog toga je ženska reprezentacija Rusije ovog leta bila sprečena da se takmiči na Evropskom prvenstvu 2022, dok je muška reprezentacija izbačena iz plej-ofa kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022.

Ranije ovog meseca, UEFA je objavila novi set sankcija prema kojima je svim ruskim reprezentacijama i klubovima zabranjeno učešće u njenim takmičenjima za sezonu 2022-23, uključujući Ligu nacija, Ligu šampiona, Ligu Evrope i Ligu konferencija.

Ruski fudbalski savez (RFU) uložio je žalbu na zabrane UEFA i FIFA Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Švajcarskoj, ali tek treba da sazna konačan ishod žalbe.

Krajem aprila, ruski ministar sporta Vladimir Leonov je insistirao da je Superkup još uvek „na kalendaru“ u Kazanju i da nije bilo ni formalnih ni neformalnih poteza UEFA da se meč pomeri iz Rusije.

Nije bilo zvaničnih ili nezvaničnih izjava u vezi sa tim. Nastavljamo da se pripremamo za to. Ne vidimo ništa tako komplikovano sa stanovišta organizacije“, rekao je Leonov tada za Match TV.

Dok se navodno priprema odluka o Superkupu 2023., meč za 2022. će se održati u finskom glavnom gradu Helsinkiju 10. avgusta, gde će se pobednik Lige Evrope Ajntraht iz Frankfurta sastati sa onim ko bude u finalu Lige šampiona igranom između Real Madrida i Liverpula.