„UEFA radi na oslobađanju igrača, nećemo dati da ovo prođe“

„UEFA radi na oslobađanju igrača, nećemo dati da ovo prođe“

Predsednik Legije Darijuš Mioduski održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o incidentu koji se dogodio nakon utamice njegovog kluba u AZ Alkmara u Ligi konferencije.

Ekipa poljskog tima ušla je po završetku meča u konflikt sa holandoskom policijom, a povređen je i sam Mioduski koji je dobio više udaraca pendrekom.

Prvi čovek Legije je negirao da su Radovan Pankov i Žosue, kao i bilo ko iz delegacije Legije napali radnike obezbeđenja. Holandski mediji su upravo to naveli kao razlog hapšenja Pankova i Žosue. Holanđani tvrde da je povređeni radnik zadobio prelom ruke i potres mozga.

„Nisam video da je iko sa naše strane udario pripadnika obezbeđenja. Bilo je tuče, možda i nekog guranja i padanja, ali nije bilo reč o redarima. Ako kažu da je povređen… Videćemo šta piše u izveštajima, ali ne verujem u to“, rekao je Mioduski i nastavio:

„Mislim da UEFA nije bila svesna šta se dešava. Već je prošao sat od kraja utakmice i nije bilo nikoga. Saznali su tek kada smo mi prijavili. Nezvanično, znam da UEFA već radi na puštanju naših igrača“.

Bez obzira na funkciju u klubu, Mioduski nije mogao da bude sa igračima kada ih je policija privela. Pokušao je da snimi ono što se dešava. Rezultat je bio da mu je telefon oduzet i bačen, a on sam je dobio nekoliko udaraca pendrekom.

Mioduski je naveo da ono što se dogodilo na kraju meča nije bio izolovan incident. On je istakao da su se zaposleni u klubu žalili i pre meča na uznemiravanje, a dodao je i da je gradonačelnik Alkmara navodno rekao da ne želi Poljake u svom gradu.

Policija ima pravo da igrače Legije zadrži do 72 sata, ali razni ivori navode da će oni biti pušteni ranije te da će u petak uveče već biti na putu za Poljsku.

I dalje nije najjasnije kako je i zašto došlo do eskalacije situacije, a to potvrđuje i direktor Legije.

„U jednom trenutku su nam rekli da možemo da odemo. Bili smo u autobsu. Onda su nam rekli da jedan igrač, tada je bila reč samo o jednom igraču, ne može da ode jer će oni u suprotnom da uđu u autobus. Pankov je pristao da izađe iz autobusa, a onda su rekli da treba da izađe i Žosue“, objasnio je Mioduski.

„Bio sam na mnogim gostovanjima, ali nikad se nije desilo da naš tim i osoblje napadnu obezbeđenje i policija. Ovo je presedan globalnih razmera. Nećemo dozvoliti da ovo samo prođe. Kada je reč o budućim utakmicama, pozivam navijače Alkmara u Poljsku. Možda ćemo vas naučiti šta znači bezbednost, domaćinstvo i dobra atmosfera“, rekao je prvi čovek Legije i dodao da će odluka o detaljima utakmice Legija – AZ biti na UEFA, a ne na njegovom klubu.