Toto Volf: Masi pokazao nepoštovanje prema F1

Toto Volf: Masi pokazao nepoštovanje prema F1

Direktor Mercedesa nezadovoljan Masijevom ulogom u finalu sezone „Nije dobro shvatio da je uradio nešto pogrešno“

Direktor Mercedesovog tima, Toto Volf, dao je oštru ocenu bivšeg direktora trke Formule 1 Majkla Masija, čiji su postupci bili odlučujući u zaustavljanju Luisa Hamiltona da osvoji potencijalni osmi šampionat prošle sezone.

Volf je rekao da Masi ima „odgovornost“ za sport, pokazao nepoštovanje prema vozačima i još uvek nije priznao svoju krivicu uprkos tome što ga je FIA uklonila sa svoje uloge.

Na finalu sezone u Abu Dabiju prošle godine, Masijeva intervencija, improvizovanje sa pravilima o bezbednosnim kolima i načinom na koji automobili mogu da se zaobiđu, pokazala se ključnom u borbi za titulu između Volfovog vozača Mercedesa Hamiltona i Maksa Verstapena iz Red Bula. To je omogućilo Verstapenu, na svežim gumama, šansu da napadne i prođe Hamiltona u poslednjem krugu, obezbedivši mu prvo prvenstvo u procesu.

Naknadni protesti Mercedesa nisu bili ništa osim što je FIA, u čijem izveštaju se navodi da je „ljudska greška“ igrala ulogu u procesu, kasnije uklonila Masija sa njegove uloge. Incident je ostao veoma sporan i četiri meseca kasnije bilo je jasno da je Volf još uvek nezadovoljan Masijem i njegovim postupcima.

„Bio je imun na bilo kakvu povratnu informaciju, a čak ni danas nije pravilno odrazio da je uradio nešto pogrešno“, rekao je Volf. „Čujete od vozača i kako je [Masi] vodio brifinge vozača, a neki od momaka su rekli da je pokazao nepoštovanje kako se ophodio prema nekima od njih. Postoji promoter jedne od trka na Bliskom istoku je rekao da mu je toliko laknulo što je otišao jer je od njega doživeo zlostavljanje“

Izveštaj FIA-e je daleko od toga da se krivica prenese na Masija, umesto da se napominje pritisak pod kojim je bio i da su određena pravila otvorena za „tumačenje“. Od tada je bura trajala, odvlačeći pažnju od onoga što je bila jedna od klasičnih sezona F1.

Hamilton je priznao da Verstapen nije uradio ništa loše i da se ponašao kao što bi svaki vozač u datim okolnostima, ali je Volf jasno istakao način njegove pobede i Holanđaninovo postignuće je zasjenjeno zbog Masijeve uloge.

„On je bio obaveza za sport jer su svi pričali o Abu Dabiju i direktoru trke“, rekao je on. „Direktor trke ne bi trebalo da bude neko o kome ljudi pričaju, već neko ko radi posao i vodi računa o tome da se trka vodi u skladu sa propisima.”

Volf je takođe otkrio da je apelovao na Masija nedelju dana pre trke da usvoji otvoreniji pristup razvoju svoje uloge.

„Ručao sam s njim u sredu pre trke“, rekao je. „Rekao sam mu: „Zaista želim da ti kažem, a da ti ne patronizujem, da treba da prihvatiš kritiku i da se razvijaš odatle. Luis to radi svaki dan, ali ti si tip koji uvek zna bolje.’ Nije se radilo o tome da utičem na njega, već da mi zaista dam iskrenu povratnu informaciju da ne bi trebalo da blokira spoljno mišljenje jer jednostavno nije u pravu.“

Presudni trenutak tokom završnih krugova u Abu Dabiju obeležili su i Volf i direktor Red Bul tima Kristijan Horner, lobirajući u ime svojih timova direktno kod Masija preko radija. FIA je od tada uklonila njihovu mogućnost da to rade sa timovima koji mogu da kontaktiraju direktora trke samo preko posrednika. Masi je trebalo da bude premešten na drugu ulogu u FIA-i, ali tek treba da otkrije koja će to biti pozicija.

Ove godine Masi je zamenjen sa dva nova člana, Eduardo Freitas i Niels Vittich, a FIA je takođe uvela niz novih struktura, uključujući samostalnu jedinicu za kontrolu trke koja funkcioniše slično kao VAR u fudbalu.

Posle tri trke ove sezone, Freitas i Vittich su bili prilično strogi u primeni pravila, ali nisu napravili nikakve veće intervencije. Prošle nedelje u Australiji, međutim, Vitih je izazvao kontroverzu ponavljajući vozačima pravilo da ne smeju da nose pirsing ili nakit u automobilu iz bezbednosnih razloga. Hamilton je već izjavio da neće ukloniti neke od svojih, napominjući da su u slučaju njegovog uha nakiti „zavareni“.

Volf je pohvalio dosadašnje Vitičeve nastupe, ali je doveo u pitanje da li je zabrana nakita pravilo koje vredi podržati.