Suzuki napušta MotoGP

Suzuki napušta MotoGP

Od povratka u sport do osvajanja šampionata i ponovnog odlaska – sve za osam godina.

Suzuki se sprema da okonča svoje učešće u MotoGP-u nakon završetka kampanje za 2022. godinu, prema izveštaju koji je Autosport objavio u ponedeljak u podne. Oslonac Grand Prik motociklističkih trka, Suzuki je napustio prvenstvo prve klase 2011. pre nego što se vratio 2015. Pet godina kasnije, Džoan Mir je osvojila titulu vozača na Suzukiju — prvi put od Kenija Robertsa mlađeg 2000. godine. dve godine nakon toga, plavi tim će ponovo podneti otkaz.

Ova vest očigledno predstavlja iznenađenje ne samo za navijače već i za sam tim. Rukovodioci Suzukija okupili su osoblje tima u ponedeljak da bi objavili ovo, izvestio je Autosport, a zaposleni to nisu očekivali.

Mir je trenutno šesti u šampionatu, dok saigrač Aleks Rins odlično počinje sezonu kao četvrti. Šampion 2020. je povezan sa prelaskom u Hondu, gde će verovatno biti partner Marku Markesu; u međuvremenu, Rinsova budućnost „ostaje veoma nejasna“, prema članku. To je šteta, jer iako je Rins uvek bio brz, nije uvek bio dosledan, i konačno je uspeo da postigne oba u prvih šest trka 2022.

Što se tiče Suzukija, proizvođač završava svoje fabričke napore kada još ima svega za igranje, a tim ima veoma jak motocikl pod dva veoma konkurentna vozača. Iako nije tipično najbrži u jednom krugu, najnoviji GSKS-RR je pokazao snažnu brzinu na pravoj liniji i relativno je nežan prema svojim gumama, tako da ima tendenciju da oživi kasno na trkama. Uopšte nije neuobičajeno gledati kako jedan ili oba Suzukija režu teren u opadajućim krugovima Grand Prika, a to je dodatni deo drame koji će nam sigurno nedostajati posle cele godine.

Suzuki tek treba da da zvaničnu izjavu o razlozima svog odlaska, mada bi uskoro trebalo da saznamo više. Mir i Rins su u nedelju završili šesti, odnosno 19. na poslednjoj trci u Herezu.