Šefovi plivanja ograničavaju učešće transrodnih osoba

Šefovi plivanja ograničavaju učešće transrodnih osoba

Svetsko upravno telo za plivanje, Fina, glasalo je za zabranu svim transrodnim sportistima koji su prošli bilo koji deo muškog puberteta da učestvuju u elitnim ženskim trkama.

Nova politika Fine, koja je prošla sa 71 odsto glasova od 152 člana Fine, opisana je kao „samo prvi korak ka punoj inkluziji“ za transrodne sportiste, a napravljena je na vanrednom generalnom kongresu na Svetskom prvenstvu koje je trenutno u toku u Budimpešti.

Štaviše, Fina takođe ima za cilj da uspostavi ‘otvorenu’ kategoriju na svojim takmičenjima za plivače čiji se rodni identitet razlikuje od rodnog pola.

Nova politika će zahtevati da transrodni takmičari moraju da završe svoju tranziciju do 12 godina da bi učestvovali u ženskim takmičenjima.

Pre glasanja, članovi Fine čuli su izveštaj radne grupe za transrodne osobe u kojoj se nalaze vodeće ličnosti iz sveta sporta, medicine i prava.

Govoreći nakon vesti o glasanju, izvršni direktor Fine Brent Novicki rekao je da je upravno telo „naglasilo konkurentsku pravičnost“ u svom pristupu izradi politike, koja je sveobuhvatna, zasnovana na nauci i inkluzivna.

Na drugom mestu, predsednik Fine Husain Al-Musalam tvrdi da globalna vlast pokušava da „zaštiti prava naših sportista da se takmiče” pored „zaštite pravičnosti takmičenja”.

„Fina će uvek dočekati svakog sportistu“, insistirao je Al-Musalam. „Stvaranje otvorene kategorije će značiti da svi imaju priliku da se takmiče na elitnom nivou.

„Ovo ranije nije urađeno, tako da će Fina morati da predvodi. Želim da se svi sportisti osećaju uključenim u mogućnost da razviju ideje tokom ovog procesa“, dodao je on.

Šeron Dejvis, bivša plivačica iz Velike Britanije koja se stalno zalagala protiv učešća transrodnih osoba u ženskom plivanju, napisala je na Tviteru da je „ponosna“ na Finu i njen sport što se „bavi naukom, pita sportiste/trenere i zalaže se za pošten sport za žene“ .

„Plivanje će uvek pozdraviti svakoga, bez obzira na to kako se identifikujete, ali pravičnost je kamen temeljac sporta“, naglasila je ona.

Ali LGBT zagovaračka grupa „Athlete Alli“ označila je novu politiku „diskriminatornom, štetnom, nenaučnom i nije u skladu sa principima MOK-a iz 2021.“.

„Ako zaista želimo da zaštitimo ženski sport, moramo da uključimo sve žene“, navodi se u tvitu grupe koja je u prošlosti podržavala bivšu plivačicu sa koledža UPen Liju Tomas.

Nova politika Fine dolazi u vreme kada je učešće transrodnih osoba u ženskim takmičenjima jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u sportu i samo se intenzivirala sa Tomasovim uspehom.

U martu, Tomas, koji je plivao u muškom timu UPenn-a pre nego što je podvrgnut tretmanu zamene hormona 2019. godine, osvojio je najvišu titulu nacionalnog koledža u SAD kada je učestvovao u ženskoj disciplini 500 jardi slobodnim stilom, a takođe je oborila nekoliko rekorda na svom bivšem Ivi Liga koledž.

U biciklizmu, takođe je nastao bes zbog toga što je britanskoj biciklistici Emili Bridges bilo dozvoljeno da učestvuje u elitnim ženskim događajima ili ne.

Premeštanje Fininog kolege u sportu UCI ove nedelje znače da će ona morati da sačeka do 2023. godine s obzirom na to da je telo udvostručilo vremenski period pre nego što je vozač koji je prešao iz muškarca u ženu mogao da učestvuje u ženskim takmičenjima na dva godine.