Šef UEFA žalio se na sankcije ruskog fudbala

Šef UEFA žalio se na sankcije ruskog fudbala

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin kaže da je priroda sankcija koje su uvedene i ruskom i beloruskom fudbalu za žaljenje s obzirom na to da dotični fudbaleri ne snose nikakvu odgovornost za vojnu situaciju u Ukrajini.

Osobe unutar UEFA i FIFA uvele su zabranu ruske reprezentacije i klubova nekoliko dana nakon početka vojne kampanje krajem februara, a sankcije su praktično suspendovale Rusiju sa ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u Kataru.

Ruski klubovi, poput Spartaka iz Moskve, takođe su uklonjeni iz evropskog klupskog takmičenja zbog sankcija.

Očekuje se da će se šefovi UEFA sastati sledeće nedelje kako bi dalje razgovarali o sankcijama uvedenim ruskom fudbalu, a da je verovatno produženje zabrane objavljeno u medijima.

Ali Čeferin, čovek koji vodi UEFA, vodeće telo evropskog fudbala, izjavio je da smatra da je priroda jednostranih suspenzija nepravedna prema pojedincima koji su najviše pogođeni: samim igračima.

„Ruski i beloruski fudbaleri ne bi trebalo da podležu sankcijama jer nisu odgovorni za sukob“, rekao je Čeferin, a prenosi rsport.

„Zato bi UEFA želela da pokaže dobru volju i u praksi pokaže da sankcije nisu umerene u odnosu na sportiste i ljude.

„Uefina suspenzija iz ruskih i beloruskih fudbalskih klubova mogla bi biti uklonjena u bliskoj budućnosti. UEFA će uskoro odlučiti da li će ruski klubovi moći da igraju u evropskom takmičenju.

Zabrana ruskog fudbala odražava slične mere koje je nametnuo širok spektar federacija u brojnim različitim sportovima.

Vimbldon, teniski grend slem na travi koji počinje ovog leta, zabranio je igračima iz Rusije i Belorusije da se takmiče u All England Clubu – što znači da će igračima poput Daniila Medvedeva i beloruske zvezde Arine Sabalenke biti zabranjeno da igraju na nekom od sportskih izložbeni događaji.

Beloruski teniski zvaničnici osudili su ovaj potez i zapretili sudskim postupkom protiv organizatora, pošto su brojne druge ličnosti u sportu, poput Novaka Đokovića, govorile protiv uočene diskriminacije.

Čeferinovi komentari, međutim, mogu sugerisati da sportski administratori razmatraju ublažavanje niza sankcija uvedenih sportu u Rusiji.

Kritičari zabrane ruskog fudbala sugerišu da bi ograničenja mogla da vrate ruski fudbal godinama unazad ako ne budu u stanju da ostvare prihode od evropskih takmičenja.

Takođe se tvrdi da ako se ograničenja nastave na neodređeno vreme to može dovesti do masovnog egzodusa igrača iz ruskog fudbala. Nekoliko igrača je već napustilo svoje klubove u Rusiji nakon najave ograničenja – pri čemu je stranim igračima koji se nalaze u zemlji dozvoljeno da jednostrano raskinu svoje ugovore za preseljenje u inostranstvo.