Šef UEFA odgovara na pitanja o ponudi Rusije za evro

Šef UEFA odgovara na pitanja o ponudi Rusije za evro

Aleksander Čeferin je takođe upitan o verovatnoći da će ženskom timu Rusije biti dozvoljeno da igra Euro 2022.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin postavio je pitanja o kandidaturi Rusije za evro i verovatnoći da će ženski tim moći da se takmiči na Euru 2022. u Engleskoj ovog leta.

Čeferin je održao kratku konferenciju za novinare nakon sastanka Izvršnog komiteta UEFA u Nionu u četvrtak, gde su glavna tema razgovora bile nove finansijske reforme prema kojima će se potrošnja evropskih klubova na plate, transfere i agentske honorare ograničiti na 70 odsto prihoda kluba.

Ali Čeferin je bio podstaknut da prokomentariše teme vezane za Rusiju pošto je klubovima i nacionalnim timovima zemlje zabranjen pristup međunarodnim događajima zbog ruske vojne operacije u Ukrajini. U međuvremenu, Ruski fudbalski savez (RFU) je izazvao iznenađenje izjavljujući interesovanje za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2028. ili 2032. godine.

Čeferin je upitan da li postoje planovi za izbacivanje Rusije iz UEFA i kakav je njegov stav o uspešnom domaćinu Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. koji organizuje izdanje UEFA-inog vodećeg međunarodnog turnira.

„Danas se razmišlja o mnogim stvarima. Iz dana u dan, iz sata u sat situacija se menja. Opet, ne bih bio ozbiljan predsednik UEFA kada bih prvo razgovarao sa medijima, a zatim sa Izvršnim komitetom ili generalom. Skupština ili ko već“, bio je Čeferinov pažljivo čuvan odgovor.

„Razgovaramo, recimo, o tome i vrlo brzo ćemo imati odgovor“, dodaje se na Euru 2028. i 2032. godine.

Što se tiče ruskih žena koje bi mogle biti vraćene na Euro 2022 kasnije ovog leta, Čeferin je bio detaljniji.

„Kao što znate, postoji sudski spor na Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u slučaju [ruske fudbalske zajednice ili Ruskog fudbalskog saveza (RFU) i klubova i reprezentacije“, primetio je on u vezi sa RFU je u toku.

„Očekujemo neke informacije odatle što je pre moguće, ali znamo da smo u žurbi da odlučimo o ovom pitanju. Znamo da je evro vrlo brzo i da ćemo odluku morati da donesemo uskoro.

Čeferin je dodatno ispitan da li se planira zaustaviti prenos utakmica UEFA u Rusiji i ako ne, zašto ne.

„Još nismo razgovarali o tome“, otkrio je on. „Mislimo da za sada nema razloga za to. Ali stvari se menjaju iz dana u dan, pa ćemo videti šta će biti. Danas to nije bilo na dnevnom redu Izvršnog odbora, tako da nije doneta odluka o tome“, zaključio je Čeferin.