Saudijska medijska grupa „daje ponudu od 3,5 milijardi dolara“ za Čelsi

Saudijska medijska grupa „daje ponudu od 3,5 milijardi dolara“ za Čelsi

Kaže se da je glavni izdavač na čelu sa navijačem Čelsija Mohamedom Alkereijijem dao ponudu za klub iz Premijer lige.

Saudijska medijska grupa (SMG) dala je ponudu od 2,7 milijardi funti (3,5 milijardi dolara) za preuzimanje Čelsija od ruskog vlasnika Romana Abramoviča, navodi se u izveštaju.

Biznismen Abramovič stavio je aktuelnog šampiona Evrope i sveta na prodaju 2. marta, nakon što je prvo najavio da želi da preda „upravljanje i brigu” nad klubom njegovim poverenicima dan nakon što je sukob počeo 24. februara.

Sada najveća medijska organizacija na Bliskom istoku, za koju se kaže da vodi navijač Čelsija u Mohamedu Alkereidžiju, traži podršku da prikupi sredstva i podršku od saudijskog kraljevskog kralja Mohameda bin Kalida Al Sauda, rekao je CBS.

Abramoviču je zabranjeno da proda klub ili ostvari profit od bilo kakve prodaje kada je vlada Ujedinjenog Kraljevstva zamrznula imovinu milijardera prošle nedelje zbog, kako je opisala, bliskih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Čelsi i dalje može da proda klub preko njujorške investicione banke Raine Group, pri čemu je rečeno da će vlada biti otvorena za odgovarajući dogovor što je pre moguće putem posebne odredbe.

Većinski vlasnici Njukasla, Fond za javna ulaganja (PIF), su u direktnom vlasništvu saudijske vlade.

SMG nije u vlasništvu vlade, iako je Khalid Al Saud predsednik državne Saudijske Telekom kompanije (STC), u kojoj PIF ima udeo.

U izveštaju se sugeriše da bi interesovanje stvorilo „značajna pitanja“ ako bi STC bio deo bilo kog konzorcijuma za preuzimanje.

Takođe se tvrdi da bi Neom – budući planirani grad koji će biti izgrađen u provinciji Tabuk u severozapadnoj Saudijskoj Arabiji – ili nova saudijska nacionalna avio-kompanija, Saudia, mogao postati Čelsijev sponzor majica.

Alkhereiji vodi SMG i generalni je direktor njegove matične kompanije, Engineer Holding Group, koju je osnovao njegov otac Abdulelah Alkhereidži.

Alkereidži je ranije živeo u Velikoj Britaniji i navodno je pohađao poslovnu školu Cass i radio u Dojče banci, gde je prisustvovao pobedi Čelsija nad Arsenalom od 3-1 na Stamford Bridžu 2017.

Rečeno je da Saudijska medijska grupa okreće milijardu dolara svake godine i da je radila sa saudijskom ekipom Al Hilal, koju je Čelsi pobedio u polufinalu Svetskog klupskog prvenstva prošlog meseca.

Čelsi je navodno spreman da odbije „politički osetljive“ ponude, navodi Telegraf, koji je rekao da SMG ne veruje da spada u tu kategoriju jer je to privatno lice bez ikakvih direktnih veza sa saudijskim rukovodstvom.

Režim je optužen za kršenje ljudskih prava i dovodi se u vezu sa ubistvom novinara Vašington posta Džamala Kašogija. Uvek je negirala te optužbe.

Čelsi se suočava sa velikom zabrinutošću zbog svoje finansijske stabilnosti, pošto je pogođen nizom ograničenja zbog vladinih sankcija.

Klub ne može da prodaje karte za dan utakmice i robu i ne može da vrši transfere ili vezuje igrače novim ugovorima.

Unosni sponzori, uključujući Three i Hiundai, prekinuli su svoje partnerstvo sa Čelsijem, koji ima jednu od najvećih plata među svim fudbalskim klubovima na svetu.

Abramovič, koji je uvek govorio da nije učinio ništa što bi opravdalo da bude kažnjen, obezbedio je klub skoro konstantnim uspehom od preuzimanja 2003. godine.

Plavi su treći u Premijer ligi i na putu su da se plasiraju u četvrtfinale ovosezonske Lige šampiona.