Salveta s prvim Mesijevim ugovorom na aukciji: Početna cena 300.000 funti

Salveta s prvim Mesijevim ugovorom na aukciji: Početna cena 300.000 funti

Originalna salveta na kojoj je 13-godišnjem Lionelu Mesiju obećan prvi ugovor sa FK Barselonom, stavljena je u sredu na aukciju po početnoj ceni od 300.000 funti (374.000 dolara).

Prodaja salvete, koja je izložena u aukcijskoj kući Bonhams, u Londonu, počela je u sredu online aukcijom i trajaće do 17. maja.

Jedinstvena salveta na kojoj je ispisano prvo obećanje ugovora kojim će 13-godišnji Mesi biti osiguran za FK Barselonu, je jedan od najvažnijih dokumenata u istoriji fudbala.

Salveta je potpisana u decembru 2000. godine kada se Karles Rešah, tadašnji sportski direktor Barselone, dogovorio s Mesijevim ocem Horheom i agentom Horasiom Gagiolijem o angažmanu argentinskog tinejdžera koji je postao najbolji strelac u istoriji katalonskog kluba i jedan od najboljih fudbalera svih vremena.

“U Barseloni, 14. decembra 2000. i u prisustvu gospode Mingele i Horasija, Karles Rešah, sportski direktor FK Barselone, ovime pristaje, pod svojom odgovornošću i bez obzira na bilo kakva suprotna mišljenja, potpisati ugovor sa igračem Lionelom Mesijem, pod uslovom da zadržimo dogovorene iznose”, piše na salveti Teniskog kluba Pompeja, u čijem restoranu se dogodio sastanak.

Ugovor, koji je ratifikovao tadašnji predsednik kluba Joan Gaspart, službeno je potpisan iste noći, a mesec dana kasnije Barselona je dovršila potpisivanje s Mesijem, označivši početak njegovog 20-godišnjeg boravka u katalonskom klubu s kojim je osvojio 34 trofeja u rekordna 782 nastupa.