Ruski tužioci pozvali prve svedoke protiv Britni Griner

Ruski tužioci pozvali prve svedoke protiv Britni Griner

Suđenje Britni Griner, zvezdi WNBA koja je u pritvoru više od četiri meseca u Rusiji zbog optužbi za drogu, počelo je u petak kada su tužioci podelili nove detalje o slučaju.

Službenici američke ambasade su na suđenju. Pristup novinarima je strogo kontrolisan, ali se gomila novinara zgurala zajedno da vide Griner, u lisicama i majici Džimija Hendriksa, dok je čuvari prate u sudnicu u Gradskom sudu u Himkiju, nedaleko od Moskve.

Tokom saslušanja u petak, od Griner nije zatraženo da se izjasni o nevinosti ili krivici. Ta faza pravnog procesa će doći kasnije.

Griner je uhapšena 17. februara, nakon što su vlasti na aerodromu u Moskvi navodno pronašle patrone za vape kanabis u njenom prtljagu. Ona bi mogla da se suoči sa 10 godina zatvora ako bude osuđena za šverc droge.

Na sednici suda u petak, tužioci su otpečatili svoj slučaj protiv Griner.

Ruska državna novinska agencija Tass, koja je imala člana osoblja u sudnici, javila je da je u optužnici navedeno da je Griner pre putovanja u Rusiju u februaru „kupila dva kertridža za ličnu upotrebu, koji su sadržali 0,252 grama i 0,45 grama hašiš ulja”.

Bezbednosna inspekcija je navodno otkrila patrone u prtljagu košarkaške zvezde kada je stigla letom iz Njujorka na Međunarodni aerodrom Šeremetjevo u Himkiju.

Dvojica svedoka su svedočila u korist optužbe — carinika koji su radili na aerodromu kada su Grinerove torbe pregledane, rekao je za NPR Grinerov advokat Aleksandar Bojkov. Tužioci će verovatno imati četiri saslušanja pre nego što odbrana dođe na red, rekao je on.

Što se tiče Grinerovog načina razmišljanja trenutno, Boikov je rekla da je „malo zabrinuta“ zbog suđenja i mogućnosti zatvorske kazne — „ali ona je teška dama i mislim da će se snaći“.

Sledeće ročište zakazano je za 7. jul. Ruski sudija je naložio Grinerovoj pritvor tokom suđenja.
Sjedinjene Američke Države kažu da se Griner drži kao moneta za pregovaranje

Posle saslušanja u petak, zamenica šefa američke misije Elizabet Rud rekla je da je razgovarala sa Griner u sudnici.

„Zamolila me je da kažem da je dobro raspoložena i da održava veru“, rekao je Rud.

SAD veruju da je Putinov režim naredio hapšenje Grinerove kako bi je mogao iskoristiti kao polugu.

„Nepropisno pritvaranje kao moneta za pregovaranje predstavlja pretnju bezbednosti svih koji putuju i žive u inostranstvu“, rekao je u maju američki ambasador u Rusiji Džon Džej Salivan. On i drugi američki zvaničnici rekli su da je njihov glavni prioritet da pomognu Grineru i drugim građanima zatočenim u Rusiji.

Teri Džekson, izvršni direktor sindikata koji predstavlja igrače WNBA, rekla je za NPR da želi da predsednik učini više.

„Želimo da predsednik Bajden, naš izabrani zvaničnik, ima sastanak, sednicu, lice u lice sa Šerel Griner, BG ženom. Jer znate šta? Ona to zaslužuje.“

Kada ga je NPR kontaktirao u vezi sa tim zahtevom, portparol Bele kuće je primetio da su državni sekretar Entoni DŽ. Blinken i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan „prošle nedelje razgovarali sa Britninom suprugom i da Bela kuća blisko sarađuje sa specijalnim predsedničkim izaslanikom za pitanja talaca , koji se sastao sa Britninom porodicom, njenim saigračima i njenom mrežom podrške.“

Američka vlada „nastavlja da radi agresivno – koristeći sva raspoloživa sredstva – da je vrati kući“, rekao je portparol.

Griner (31) je dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje i zvezdani centar sa Feniks Merkjurijem. Njeno mučenje počelo je nedelju dana pre nego što je Rusija napala Ukrajinu, a njen pritvor je više puta produžavan. Odbijen je i zahtev za kućni pritvor.

Kao i mnogi igrači WNBA, Griner zarađuje mnogo više od svoje WNBA plate igrajući u inostranstvu tokom vansezone u SAD. Već godinama igra za ruski tim UMMC Ekaterinburg, koji je u vlasništvu oligarha Iskandera Mahmudova. Tim ima dugogodišnje veze sa Merkjurijem.

„Oni znaju koga imaju“, rekao je Džekson, ističući Grinerovu ukrašenu karijeru i u SAD i u Rusiji.

„Ona je heroj u njihovoj zemlji. Mislim, oni vole žensku košarku“, rekao je Džekson. „Oni shvataju svoje šampionate veoma ozbiljno. I da budemo jasni: ona im je dala više od nekoliko.“

Dok Grinerine pristalice pozivaju na njeno oslobađanje, VNBA obeležava njeno odsustvo iz tekuće sezone isticanjem njenih inicijala i broja — BG42 — na domaćim terenima svojih 12 timova.
Kremlj poriče da se igrao politike u Grinerovom slučaju