Ruski sud produžio pritvor ikoni američke ženske košarke

Ruski sud produžio pritvor ikoni američke ženske košarke

Sud u Moskvi produžio je pritvor američkoj košarkaškoj zvezdi Britni Griner, koja je prvobitno uhapšena zbog optužbi za posedovanje droge na aerodromu u ruskoj prestonici još u februaru.

Griner, koja se smatra među najboljim igračicama ženske košarke ikada, stigla je na aerodrom Šeremetjevo letom iz Njujorka kada je pas tragač skrenuo pažnju zvaničnika na njen prtljag. Pretragom su zatim otkriveni zabranjeni vape kertridži sa uljem kanabisa.

Sudija okružnog suda u Himkiju nedaleko od Moskve produžio je pritvor 31-godišnjakinji u petak dok se istraga o njenom slučaju nastavlja.

„Sud je usvojio zahtev istrage i produžio Grinerovu preventivnu meru u vidu pritvora do 18. juna“, prenela je RIA.

Griner se na saslušanju pojavila sa lisicama i licem zaklonjenim kapuljačom.

Njen advokat Aleksandar Bojkov rekao je za AP: „Nismo primili nikakve žalbe na uslove pritvora od našeg klijenta.

Griner bi mogao dobiti između pet i 10 godina iza rešetaka ako bude proglašen krivim za šverc narkotika.

Košarkaška ikona stigla je u Rusiju da igra za UMMC Jekaterinburg u unosnom ugovoru tokom vansezone VNBA u svojoj domovini – nešto što je radila poslednjih sedam godina.

Dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje sa SAD, kao i VNBA šampion sa Feniks Merkjurijem, Griner je poštovan među ljubiteljima košarke i takođe je sedmostruki VNBA Ol-star.

Njen slučaj je privukao sve veću pažnju u SAD, gde su natpisi „BG42“ – u znak priznanja njenog broja – postavljeni na domaće terene u svih 12 VNBA timova za početak sezone ranije ovog meseca.

Američki Stejt department je početkom maja promenio svoj stav o Grinerovom slučaju kako bi je klasifikovao kao „pogrešno pritvorenu“, što znači da će njen slučaj biti predat Kancelariji specijalnog izaslanika predsednika za pitanja talaca.

Američki zvaničnici su se sastali sa Griner tokom njenog pritvora u Rusiji i rekli su krajem marta da je utvrđeno da je u „dobrom stanju“.

Nepotvrđeni izveštaji u Rusiji u petak su tvrdili da bi Griner mogao čak biti razmenjen za ruskog biznismena Viktora Buta.

Slučaj visokog profila, Bout je pritvoren 2008. na Tajlandu na zahtev Vašingtona i potom prebačen u SAD, gde je 2012. osuđen na 25 godina zatvora zbog navodne umešanosti u zaveru za šverc oružja.

TASS je citirao izvor u moskovskoj javnoj posmatračkoj komisiji koji tvrdi da su već u toku preliminarni razgovori o potencijalnoj razmeni u kojoj bi učestvovali Griner i Bout.

Ranije ovog meseca, Rusija i SAD razmenile su zatvorenike kada se ruski pilot Konstantin Jarošenko vratio kući nakon što je proveo oko deceniju u američkom zatvoru zbog navodne umešanosti u šemu krijumčarenja droge.

Jarošenko je razmenjen za bivšeg američkog marinca Trevora Rida, koji je bio u ruskom pritvoru od 2019. Rid, tada student, priveden je u Moskvi zbog pijanog i nerednog ponašanja i napada na policajce, što je rezultiralo devetogodišnjim termin.