Ruski fudbaleri reaguju na nove zabrane UEFA

Ruski fudbaleri reaguju na nove zabrane UEFA

Ruski fudbalski čelnici i ličnosti reagovali su na najnoviju odluku UEFA da zabrani ruskim timovima i klubovima učešće u brojnim predstojećim takmičenjima.

Takva odeća je već bila zabranjena da učestvuje u međunarodnim takmičenjima nakon što su UEFA i FIFA 28. februara objavile zajedničke zabrane kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini koju je doneo na preporuku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

U ponedeljak je ženska reprezentacija uklonjena sa Eura 2022, a zamenjena je Portugalijom pošto je muška reprezentacija izbačena iz Lige nacija.

Pošto je ruskim timovima zabranjen pristup evropskim klupskim takmičenjima 2022/2023, kandidature Rusije za domaćina Evropskog prvenstva za muškarce 2028. ili 2032. takođe su odbačene.

U saopštenju objavljenom ubrzo nakon objave, Ruski fudbalski savez (RFU) je izrazio „kategorično neslaganje sa odlukama koje je doneo Izvršni komitet UEFA“.

„RFU će nastaviti da štiti sopstvene interese u okviru predmeta koji su već u toku pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani i zadržava pravo da podnese nove prijave“, dodali su Čempionatu u pres-službi tog tela.

Za istu agenciju, počasni predsednik RFU Vjačeslav Koloskov rekao je da je ishod bio „tužan“, ali „očekivan“ s obzirom na aktuelna svetska dešavanja.

Malo su nas ohrabrile reči [predsednika UEFA Aleksandra] Čeferina da igrači nemaju nikakve veze s tim“, objasnio je Koloskov.

„Međutim, reči su ostale reči. Šta [tu ima] da se radi? RFU je postupio veoma mudro: nadali su se najboljem, ali su se pripremali za najgore“.

Sada, zapravo, ostaje samo druga opcija“, istakao je Koloskov. „Prelazak u Azijsku konfederaciju, što će, sa moje tačke gledišta, biti pogubno za ruski fudbal.

„Ili treće je razvoj fudbala u Rusiji – regiona, akademija, univerziteta“, zaključio je on.

Potencijalni prelazak na Azijsku fudbalsku konfederaciju je nešto o čemu su i druge ličnosti u RFU, kao što je zamenik generalnog sekretara Mitrofanov, takođe negativno govorile o tome što su tu ideju prethodno opisali kao „fantaziju“.

„Štampa pokreće temu da bi Rusija mogla da pređe u azijsku ili čak afričku konfederaciju. Ali za sada je to samo izmišljotina“, rekao je Mitrofanov za Match TV u emisiji „Mi smo zajedno“. Sportski forum u Moskvi.

Međutim, ako treba saslušati bivšeg generalnog direktora Lokomotive iz Moskve Ilju Gerkusa, to je put koji bi RFU sada trebalo da razmotri.

„UEFA je donela svoje odluke navodeći kao razlog nesigurnost igranja utakmica sa našim timovima. Ovo je loša vest za naš fudbal, a lično bih ozbiljno razmotrio mogućnost prelaska u Azijsku konfederaciju“, rekao je Gerkus.

„Ovo će spasiti međunarodni kalendar, izvući reprezentaciju i klubove iz izolacije i omogućiti im neophodnu praksu u igri“, naglasio je Ilja Gerkus za Match TV.

Takođe za Match TV, legenda Spartaka iz Moskve Jevgenij Lovčev rekao je da je UEFA otvorila „Pandorinu kutiju koju će biti teško zatvoriti“.

„Rešenje je potpuna glupost. Danas Rusija nije dobra za njih, ali sutra će to biti neka druga zemlja“, tvrdi on.