Rusija i Belorusija isključene sa svetskih prvenstava u hokeju na ledu još godinu dana

Rusija i Belorusija isključene sa svetskih prvenstava u hokeju na ledu još godinu dana

Međunarodna federacija hokeja na ledu (IIHF) saopštila je u ponedeljak da će Rusija i Belorusija ostati isključene sa svetskih prvenstava u hokeju na ledu još godinu dana tokom sezone 2024-25, zbog bezbednosnih rizika usled vojne invazije na Ukrajinu.

Ova odluka je rezultat brige za sigurnost igrača, takmičarskog osoblja i navijača, koja je istaknuta kao glavni razlog produženja zabrane. Isključenje ovih zemalja biće produženo na više od tri godine, uzimajući u obzir aktuelnu situaciju.

Pomenuta odluka takođe će uticati na beloruski tim u vezi sa završnom rundom kvalifikacija za Olimpijske igre, zakazanom za avgust.

Sledeće Zimske olimpijske igre, koje će se održati u severnoj Italiji 2026. godine, predviđaju povratak NHL igrača prvi put od 2014. godine, kada su hokejske utakmice održane u Sočiju, Rusija.

IIHF je odredio rok do maja sledeće godine za odluku o povratku Rusije i Belorusije na vreme za Olimpijske igre.

Igrači, uključujući i ruske, izražavaju nadu da će njihove zemlje učestvovati na Olimpijadi, ističući značaj takvog događaja za njihove nacije. Rusija je osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine i srebro u Pekingu 2022. godine.

Hokej na ledu, kao omiljeni sport Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka, ima duboke korene u obe zemlje, naglašavajući emotivnu i političku važnost ove odluke.