Preuzimanje Čelsija dobija zapanjujući kasni preokret

Preuzimanje Čelsija dobija zapanjujući kasni preokret

Jedan od najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji, Jim Ratcliffe, dao je dramatičnu ponudu za jedanaest sati da kupi klub iz Premijer lige Čelsi, što je senzacionalan preokret u tekućoj sagi, dok nekoliko udvarača pokušava da se pozicionira kako bi zaključio ugovor o kupovini vladajućeg evropskog i svetski prvaci od ruskog milijardera Romana Abramoviča.

Pošto je uži izbor od četvrtka sužen na tri konzorcijuma, smatra se da je Ratcliffe rano u petak obavestio Rejn grupu – njujoršku trgovačku banku koja nadgleda prodaju – o svojoj ponudi od 4 milijarde funti (5 milijardi dolara).

Retklif, koji je vlasnik petrohemijske kompanije Ineos, održao je razgovore na visokom nivou sa predsednikom Čelsija Brusom Bakom u pokušaju da uzurpira razne druge ponuđače koji su već nekoliko nedelja uključeni u proces.

„Dali smo ponudu jutros“, potvrdio je Ratklif za Tajms. „Mi smo jedina britanska ponuda. Naši motivi su jednostavno da pokušamo da napravimo veoma dobar klub u Londonu. Nemamo profitni motiv jer zarađujemo na druge načine.
RT
Retklif se pridružio trci za Čelsi. © Michael Steele / ​​Getti Images

Smatra se da uslovi Retklifove ponude uključuju obećanje od 1,75 milijardi funti koje će biti uplaćeno klubu u periodu od deset godina za finansiranje kupovine igrača i rekonstrukciju stadiona Stamford Bridž londonske strane.

Ponudom bi takođe Retklif, koji podržava Mančester junajted, pristao na procenu kluba od 2,5 milijardi funti.

Ratklifov finansijski status, prema izveštajima, znači da bi mogao da pošalje tražena sredstva ovog vikenda ako bude potrebno da obezbedi posao. On je takođe navodno razgovarao o tome sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva, koja mora dati svoj blagoslov za svaku ponudu za preuzimanje kao deo sankcija nametnutih sadašnjem vlasniku Abramoviču.

Klub posluje pod posebnom licencom od kada su u martu uvedena finansijska ograničenja za fudbalski klub.

Retklifov predlog će verovatno biti veoma privlačan u hijerarhiji Čelsija, s obzirom na veličinu njegovog bogatstva i obećanje da neće upravljati klubom imajući na umu stvaranje profita.

Na prvi pogled, ponuda bi bila najbliža načinu na koji je Abramovič upravljao klubom otkako ga je kupio od bivšeg vlasnika Kena Bejtsa 2003.

Čelsi je u velikoj meri bio preduzeće sa gubitkom tokom Abramovičevog mandata, a čini se da je Retklifova ponuda osmišljena da održi status kvo značajnih ulaganja igrača.

Lijam Tvomi, reporter Čelsija za Atletik, rekao je da je razvoj događaja „ludo kasni preokret“ u jednom od najneobičnijih procesa preuzimanja u istoriji engleskog fudbala.

Novinski izveštaji u Velikoj Britaniji u martu su sugerisali da je Retklif razmišljao o ponudi, ali se odlučio da ne nastavi sa klubom do dramatičnog preokreta u petak.

Takođe je u medijima bio povezivan sa preuzimanjem 2019. godine, ali je navodno prekinuo interesovanje za klub – u kojem je vlasnik sezonske karte – zbog komplikacija u ponovnom razvoju Stamford Bridža.

Ratcliffe, koji je iz Mančestera, vlasnik je biciklističke grupe Team Ski, kao i francuskog fudbalskog kluba Nice i švajcarskog FK Lozana-Sport.

Pre samo nekoliko nedelja, Forbs je procenio Retklifovu neto vrednost na oko 13 milijardi funti (16,3 milijarde dolara).

Ranije u petak je objavljeno da je Abramovič obavestio ponuđače da će uspešni kandidat biti u obavezi da dodeli sumu od 500 miliona funti fondaciji koja je osmišljena da pomogne žrtvama vojne operacije u Ukrajini.