Potvrđena odluka plej-ofa za Svetsko prvenstvo u Ukrajini

Potvrđena odluka plej-ofa za Svetsko prvenstvo u Ukrajini

Ukrajina i Škotska će se sastati u svom pomerenom polufinalu plej-ofa kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 1. juna, potvrdila je UEFA, a pobednici će se suočiti sa Velsom četiri dana kasnije.

Prva utakmica između Ukrajine i Škotske bila je zakazana za 24. mart, ali je odložena zbog sukoba sa Rusijom.

Postojala je neizvesnost oko toga koliko brzo bi utakmica mogla da se završi, sa plasmanom na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. u pitanju ukoliko pobednici zatim savladaju Vels u finalu plej-ofa kvalifikacija.

UEFA je u četvrtak saopštila da je dogovoren datum utakmice na Hampden Parku u Glazgovu.

„Plaj-of evropskih kvalifikacija između Škotske i Ukrajine igraće se 1. juna, a pobednik će igrati protiv Velsa 5. juna u finalu plej-ofa“, navodi se u poruci, u kojoj se navodi da je raspored postignut „u izuzetnom duhu solidarnosti i saradnje. ”

Škotska ili Ukrajina će se plasirati u finale plej-ofa u Kardifu protiv Velsa, koji je pobedio Austriju sa 2-1 u svom polufinalu, koje je završeno kako je planirano u martu.
RT
Hampden Park će ugostiti Ukrajinu. © Ross Parker/SNS Group preko Getti Images

FIFA i UEFA su 8. marta saopštile da će utakmica Škotske protiv Ukrajine biti odložena, navodeći zahtev Ukrajinskog fudbalskog saveza „zbog nemogućnosti organizovanja putovanja i treninga tima u trenutnim okolnostima“.

U istom saopštenju je najavljeno da će Poljska – koja je prvobitno trebalo da se sastane sa Rusijom u polufinalu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Moskvi 24. marta – biti odbačena od finala.

Poljaci su izborili mesto u Kataru pobedom nad Švedskom.
Poljaci iskoristili zabranu Rusije da bi rezervisali mesto na Svetskom prvenstvu PROČITAJTE JOŠ: Poljaci iskoristili zabranu Rusije da bi rezervisali mesto na Svetskom prvenstvu

UEFA i FIFA su zabranile ruske timove nakon vojne operacije u Ukrajini, ali je Ruski fudbalski savez (RFU) uložio žalbu na tu odluku Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Švajcarskoj.

Proces je do sada bio neuspešan za RFU, iako se konačna presuda još uvek čeka.

Bilo je sugestija sa nekih strana da bi Ukrajini čak trebalo da se dodeli automatsko mesto na Svetskom prvenstvu u Kataru zbog trenutnih okolnosti.

Škotska fudbalska legenda Keni Dalgliš nedavno je predložio da ako ne mogu da ispune svoje mečeve ove godine, onda bi Ukrajina trebalo da dobije automatski prolaz na Svetsko prvenstvo 2026. godine.

Ukrajinski menadžer Oleksandr Petrakov odbacio je te sugestije, rekavši da bi tim trebalo da zasluži svoje mesto na četvorogodišnjem sajmu.