Đoković prevazilazi zabrinutost zbog povrede da bi napredovao u Australiji

Đoković prevazilazi zabrinutost zbog povrede da bi napredovao u Australiji

Potraga Novaka Đokovića za rekordnom desetom titulom na Australijan openu se nastavlja nakon što je u subotu pobedio Bugarina Grigora Dimitrova u meču trećeg kola u Melburnu.

Uprkos dugotrajnoj povredi tetive koja ga je ometala tokom celog turnira, Đoković je pobedio rezultatom 7-6 (9-7) 6-3 6-4 na Rod Lejver Areni i namestio meč četvrtog kola protiv Australijanca Aleksa de Minaura u ponedeljak .

Đoković, četvrti nosilac ove godine u Melburnu, bio je primoran da uzme medicinski tajm-aut posle napornog prvog seta protiv Dimitrova u kojem je spasao tri set lopte pre nego što je pobedio u tajbrejku. Đokoviću, čija je gornja leva noga bila teško vezana, ponovo je bio potreban tretman u trećem setu, ali je u toj fazi imao veću kontrolu nad 27. nosiocem.

„Bila je to neverovatna bitka. Tri serije, preko tri sata. Hajde da se odmorimo i pripremimo za sledeći”, rekao je Đoković u intervjuu posle meča. Na pitanje kako nastavlja da proizvodi nemilosrdnu energiju na terenu, Đoković je osvetio svoje godine, rekavši intervjuerki Jeleni Dokić da je „35 novih 25“.

Zanimljivo je da je Srbin sada neporažen u poslednja 24 meča na Australijan openu – turniru koji je osvojio rekordnih devet puta. Poslednji put Đoković je poražen na tlu Australije 2018. godine, kada je u četvrtom kolu u Melburnu izgubio od Južnokorejca Čung Hjeona.

Đoković se ove godine vratio na turnir nakon zloglasne deportacije iz Australije u nizu zbog statusa vakcine protiv Kovida uoči događaja 2022. Srbina je srdačno dočekala publika u Melburn parku dok juri za 22. grend slem titulu, što bi ga izjednačilo sa Rafaelom Nadalom na listi za sva vremena.

Nadal (36) je već napustio ovogodišnji Australijan open nakon poraza od Amerikanca Makenzi Mekdonalda u drugom kolu zbog povrede. Rus Daniil Medvedev – finalista u poslednje dve godine u Melburnu – takođe je pretrpeo rani odlazak nakon šokantnog poraza od američkog rivala Sebastijana Korde u petak.

Najveći nosilac koji je ostao u muškom žrebu je treći nosilac Stefanos Cicipas iz Grka, koji u nedelju igra meč četvrtog kola protiv Italijana Janika Sinera. Ruski peti nosilac Andrej Rubljov je takođe i dalje u konkurenciji, a u ponedeljak će se u četvrtom kolu u ponedeljak suočiti sa Danskim brojem devet, Holgerom Runeom.

Ali ako Đoković uspe da prkosi svojoj dugotrajnoj borbi sa povredama, sigurno će biti zamišljen kao favorit za titulu s obzirom na njegov neverovatan rekord na prvom grend slemu sezone.