Nelson Pike kaže reči usmerena na Luisa Hamiltona nisu imale rasističku nameru

Nelson Pike kaže reči usmerena na Luisa Hamiltona nisu imale rasističku nameru

Bivši vozač Formule 1 Nelson Pike izvinio se zbog rasne vređanja Luisa Hamiltona i rekao da njegovi komentari nemaju rasističku nameru.

Pike je koristio brazilsko portugalsku rasnu klevetu da opiše sedmostrukog šampiona Hamiltona kada je govorio o sudaru pri velikoj brzini u kojem su učestvovali Hamilton i Maks Verstapen tokom VN Silverstona prošle godine.

Rasistički izraz koristio je trostruki svetski šampion F1 u novembru prošle godine, ali je izašao na videlo tek nedavno, kada je intervju objavljen u ponedeljak.

„Želeo bih da razjasnim priče koje kruže u medijima o komentaru koji sam dao u prošlogodišnjem intervjuu“, rekao je Pike u izjavi poslanoj CNN-u.

„Ono što sam rekao je nepromišljeno i ne branim se za to, ali ću pojasniti da je termin koji se koristi bio onaj koji se široko i istorijski koristio kolokvijalno u brazilskom portugalskom kao sinonim za ‘momak’ ili ‘osoba’ “ i nikada nije imao nameru da uvredi.

„Nikada ne bih koristio reč za koju sam optužen u nekim prevodima. Oštro osuđujem svaku sugestiju da sam tu reč upotrebio sa ciljem da omalovažim vozača zbog njegove boje kože.

„Od sveg srca se izvinjavam svima koji su bili pogođeni, uključujući Luisa, koji je neverovatan vozač, ali prevod u nekim medijima koji sada kruži društvenim mrežama nije tačan.

„Diskriminaciji nema mesta u Formuli 1 ili društvu i srećan sam što mogu da razjasnim svoje mišljenje u tom pogledu.

U utorak, Formula jedan, Mercedes i FIA osudili su Pikea zbog upotrebe rasnog vređanja, a Hamilton je odgovorio na Pikeove komentare u seriji postova na Tviteru, napisavši: „Vamos focar em mudar a mentalidade“ – na portugalskom za „Hajde da se fokusiramo na promene način razmišljanja“.

Hamilton, koji ima najviše pobeda u trkama u istoriji Formule 1, rekao je da je „došlo vreme za akciju“ protiv rasizma.

„To je više od jezika. Ovo su arhaični načini razmišljanja [koje] treba da se promene i za njih nije mesto u našem sportu“, napisao je Hamilton na Tviteru. „Okružen sam ovim stavovima i ciljao sam ceo svoj život. Bilo je dosta vremena za učenje. Došlo je vreme za akciju.“

Pikeovi komentari naišli su na široku osudu u sportu.

Britanac Džordž Rasel izrazio je podršku svom saigraču iz Mercedesa.

„Veliko poštovanje LH“, napisao je na Tviteru. „Učinio je više za sport od bilo kog vozača u istoriji, ne samo na stazi već i van nje.

„Činjenica da on i mnogi drugi još uvek moraju da se nose sa ovim ponašanjem je neprihvatljiva. Svi zajedno moramo da se suprotstavimo diskriminaciji bilo koje vrste.“

Vozač Ferarija Šarl Leklerk je takođe odgovorio na Pikeove komentare, objavivši na Tviteru: „Poznavajući Luisa otkako sam stigao u Formulu 1, on je uvek bio izuzetno poštovan prema meni i svima koje sretne. Te vrednosti bi trebalo da budu standard za bilo koga širom sveta.

„Komentare upućene Luisu ne treba tolerisati, i treba da nastavimo da se zalažemo za raznovrsniji i inkluzivniji sport. Moramo da uklonimo diskriminatorsko ponašanje i rasistički jezik u bilo kom obliku ne samo iz našeg sporta, već i iz našeg društva.

U snažnoj objavi na svojoj Instagram priči, vozač Meklarena Danijel Rikardo je rekao: „Diskriminaciji i rasizmu nema mesta u ovom sportu ili našem društvu. Oni koji i dalje biraju da šire mržnju i koriste te reči nisu moji prijatelji.

„Želim da odam priznanje Luisu i sav posao koji je uradio kako na stazi tako i van nje ne samo da širi poruke jednakosti već i da se bori protiv mržnje.

„Nikad se nisam bavio rasno motivisanim postupcima, ali on jeste celog života. Ipak, svaki put je njegov odgovor na mržnju motivisan zrelošću, pozitivnošću i edukacijom sveta kako treba da se ponašamo. Stojim uz njega i hoću učinim sve što mogu da pratim i podržavam.“