NBA se vraća u Pariz dok francuske nade za olimpijsko zlato rastu

NBA se vraća u Pariz dok francuske nade za olimpijsko zlato rastu

NBA se u četvrtak vraća u Pariz, prvi put u tri godine, uz rastući optimizam u Francuskoj da bi muška reprezentacija sledeće godine mogla da osvoji olimpijsko zlato na domaćem terenu.

Karte za susret Čikago Bulsa sa Detroit Pistonsima na Accor Areni rasprodate su za nekoliko minuta, a priprema za utakmicu bila je „luda na najbolji mogući način“, rekao je Džordž Ajvazoglou, šef NBA za angažovanje navijača za Evropu i Bliski istok.

„Francuzi imaju fenomenalnu košarkašku kulturu i tokom godina su razvili sjajne igrače, sjajne klubove i veoma dobre reprezentacije“, rekao je Aivazoglou za Rojters.

„To je zaista deo njihovog sportskog DNK.“

Francuski muški tim osvojio je svoje treće olimpijsko srebro na Igrama u Tokiju 2021. nakon što je umalo uznemirio Sjedinjene Države u finalu i gledaće da se popne na podijum pred svojim navijačima na Igrama sledeće godine.

Francuski tim će verovatno uključiti velikana Minesote Timbervulvsa Rudija Gobera, strelca Njujork Niksa Evana Furnijea i čuvara Pistonsa Kilijana Hejsa, ali zvezda atrakcija bi mogao da bude tinejdžer Viktor Vembanjama.

Centar rođen u Le Chesnai-u visok 7 stopa i 4 stopa je najnapredniji izgled od Lebrona Džejmsa i očekuje se da će biti izabran kao prvi na NBA draftu 2023., verovatno od Pistonsa koji se bore.

„On je jedan od najvećih perspektiva u mnogo decenija, ako ne i među najboljima svih vremena“, rekao je Aivazoglou.

„Košarka je sport za koji su Francuzi već veoma uzbuđeni, a Vembanjama ga samo dodaje.“

Nakon dužeg odsustva zbog pandemije COVID-19, liga kaže da neće proći još tri godine pre nego što se vrati u francusku prestonicu.

„Razmatramo gde ćemo igrati utakmicu regularne sezone sledeće godine i očekujemo da je vrlo, vrlo verovatno da ćemo se vratiti u Pariz“, rekao je Aivazoglou.