Navijači Engleske slave pobedu ženske reprezentacije

Navijači Engleske slave pobedu ženske reprezentacije

Desetine hiljada fudbalskih navijača ogrnutih crveno-belom zastavom Engleske buknulo je od radosti na stadionu Vembli u nedelju – i u navijačkim parkovima, domovima i pabovima širom zemlje – pošto je njihova ekipa pobedila na ženskom Evropskom prvenstvo po prvi put.

Tim Sarine Vigman pobedio je Nemačku sa 2-1 posle produžetaka i osvojio svoju prvu veliku titulu pred rekordnom publikom na domaćem terenu, sa skoro 90.000 navijača koji su ispunili londonski stadion, uključujući hiljade dece i porodica.

Napredak Engleske na turniru, nešto više od godinu dana nakon što je muška ekipa izgubila finale na istom terenu, zahvatio je zemlju, a podršku su dali članovi kraljevske porodice, vlade, sportske zvezde i pevači.

Njihova pobeda, nad zemljom koja je prethodno pobedila toliko fudbalskih timova Engleske – muškaraca i žena – označila je prvu veliku pobedu Engleske na fudbalskom šampionatu u poslednjih 56 godina, i dobila je poruku čestitke od kraljice Elizabete.

„Vaš uspeh daleko prevazilazi trofej koji ste tako zasluženo zaradili. Svi ste dali primer koji će biti inspiracija za devojke i žene danas, i za buduće generacije“, napisala je kraljica.

„Nadam se da ćete biti ponosni na uticaj koji ste imali na svoj sport kao što ste danas ponosni na rezultate.

Engleska je porazila Švedsku rezultatom 4-0 u polufinalu privukla najveću publiku BBC TV-a od 9,3 miliona gledalaca, a očekivalo se da će ta brojka biti slomljena u finalu.

Uzbuđenje oko reprezentacije Engleske raste otkako se oko 69.000 navijača okupilo na Old Trafordu da gledaju prvu pobedu nad Austrijom početkom jula.

Do nedelje je letelica Kraljevskog vazduhoplovstva sa samo ženskom posadom uzletela u nebo iznad Vemblija, dok se na stadionu okupilo 87.192 navijača – što je najveći ukupan broj zabeležen u muškom ili ženskom izdanju turnira.

Princ Vilijam, koji je ranije objavio kratak video podrške sa svojom sedmogodišnjom ćerkom, podelio je medalje pre nego što je zagrlio mnoge igrače.

„Ogromne čestitke Šarini, Li (Vilijamson) i celom timu“, rekao je premijer Boris Džonson. „Fudbalski tereni širom zemlje biće ispunjeni kao nikada do sada devojkama i ženama inspirisanim vašim trijumfom.

Video snimci na mreži prikazuju stotine navijača koji prate utakmicu na velikim ekranima u gradskim centrima u Londonu, Birmingemu i Mančesteru, navijajući dok je napadač Engleske Kloi Keli postigla gol u 110. minutu pre nego što je pobegla u svom sportskom grudnjaku.

„Da li smo ikada mogli da zamislimo dok smo bile devojčice da ćemo jednog dana imati skoro 90.000 ljudi na Vembliju koji podržavaju ženski fudbalski tim? rekla je Rojtersu pre meča jedna obožavateljica Emili Tejlor. „Hajde Engleska“.