Sudski spor između Meksika i FIFA-e oko anti-gej uvreda na fudbalskim utakmicama

Sudski spor između Meksika i FIFA-e oko anti-gej uvreda na fudbalskim utakmicama

Decenijama dugi spor između Meksičke fudbalske federacije i FIFA-e oko višestrukih novčanih kazni za navijače koji su na utakmicama uzvikivali anti-gej uvrede, došao je do vrhovnog sportskog suda u četvrtak.

Najnovija žalba Meksika na Sudu za sportsku arbitražu osporila je novčane kazne FIFA-e od 100.000 švajcarskih franaka (114.000 dolara) zbog incidenata na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine.

Sledeća utakmica Meksika na Svetskom prvenstvu biće uvodna utakmica na turniru 2026. godine, a očekuje se da će imati globalnu televizijsku publiku od stotina miliona gledalaca.

Meksička federacija je osporila svoje sankcije za Svetsko prvenstvo 2022. novčanom kaznom od 50.000 švajcarskih franaka (57.000 dolara), uz dodatnih 50.000 švajcarskih franaka (57.000 dolara) koje će potrošiti na kampanju navijača.

Navijači Meksika su nastavili sa skandiranjem čak i nakon što im je zaprećeno petogodišnjom zabranom igranja nacionalnih timova, a savez tvrdi da može preuzeti punu odgovornost samo za incidente na utakmicama koje je organizovala.

CAS nije naznačio kada bi mogao da donese odluku o poslednjem slučaju Meksiko protiv FIFA-e.