McKeon i Le Clos stvaraju istoriju u bazenu u Birmingemu

McKeon i Le Clos stvaraju istoriju u bazenu u Birmingemu

Plivačica Ema Mekeon postala je u nedelju najuspešnija atletičarka Komonvelta svih vremena, predvodivši australijsku trku na 50 metara slobodnim stilom za žene i osvojila rekordnu 11. zlatnu medalju, piše Rojters.

Bila je to noć prekretnica u Vodenom centru Sandvell, jer se nekoliko trenutaka ranije Južnoafrikanac Čed Le Klo pridružio strelcima Majklu Gaultu i Filu Adamsu kao najodlikovanijim sportistima Igara ikada kada je oteo svoju 18. medalju osvojivši srebro na 200 metara za muškarce. leptir.

Mekeonova pobeda na 50 metara slobodno prati ranije pobede u mešovitim štafetama 4×100 slobodno i ženskim štafetama 4×100 slobodno i sede sama na vrhu tabele za zlatne medalje ispred drugih australijskih plivača Suzi O’Nil, Iana Torpa i Lejsel Džons.

Mekion, osvajač sedam medalja na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju, uspela je da podeli značajan trenutak sa Meg Haris i Šejnom Džek koje su joj se pridružile na podijumu i osvojile srebro, odnosno bronzu.

Le Kloova prekretnica dolazi 10 godina od dana kada je pobedio američkog velikana Majkla Felpsa u istom takmičenju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Isplivavši iz pete trake, iste staze kojom je pobedio Felpsa, Le Klosa je do zida pobedio Luis Klerburt sa pobedom u vremenu od jednog minuta, 55,60 sekundi.

Međutim, nije mu moglo biti uskraćeno mesto u knjizi rekorda nakon što je završio samo 0,29 sekundi iza Novozelanđanina i osvojio srebro ispred Engleza Džejmsa Gaja.

„Iskreno mi je što nisam pobedio“, rekao je Le Klo i dodao da planira da bude na vrhu podijuma pre kraja Igara. „Odsekao bih prst da bih večeras pobedio.

„Meni i mojoj porodici je to značilo sve – svi su na tribinama, moji prijatelji su izleteli na ovu trku.

„Fer-plej prema Luisu, imao je odličnu trku.

„Rekao je da me je gledao kako odrastam, a ja sam rekao: ‘Čoveče, da li si to morao da uradiš na moj dan?

„Zar mi nisi mogao dati još jednom?“

Trostruki šampion Igara Komonvelta u ovom događaju, Le Klos je izgledao kao da bi mogao da ostvari četiri vodeći sa 50 metara do kraja, ali će 30-godišnjak biti remontovan u nizu od strane Luisa, koji dodaje titulu na 200 metara leptir na 400 metara pojedinačno mešovito zlato koje je osvojio ranije u Sandvell Akuatic Centru.

Le Klosova medalja sa četiri Igre Komonvelta uključuje sedam zlatnih, četiri srebrne i sedam bronzanih.

U njegovoj kutiji sa trofejima nalaze se i četiri olimpijske (jedna zlatna, tri srebrne) i sedam medalja na svetskim prvenstvima (četiri zlatne, jedna srebrna, dve bronzane).