Mbape i PSŽ mogli bi da budu vizija budućnosti Njukasla koji podržava Saudijska Arabija

Mbape i PSŽ mogli bi da budu vizija budućnosti Njukasla koji podržava Saudijska Arabija

Njukasl junajted, koji podržava Saudijska Arabija, ugostiće katarski Pari Sen Žermen u Ligi šampiona u sredu u meču koji je prožet intrigom.

Saudijskoj Arabiji nije trebalo dugo da utiče na evropski fudbal nakon što je obezbedila novac koji je Njukasl vratio među gigante sporta.

„U početku nismo mislili ništa slično, brzinu kojom se to dogodilo“, rekao je menadžer Edi Hau uoči meča Grupe F na Sent Džejms Parku. „Jedina stvar na koju smo mislili je da u početku ostanemo u Premijer ligi.

„Ali zamah se tako snažno i brzo pomerio u pozitivnom smeru za nas. Moja jedina misao je da zadržimo taj zamah što duže možemo.”

Povratak Svraka u Ligu šampiona nakon 20-godišnjeg odsustva ove sezone dolazi samo dve godine nakon što je Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije podržao preuzimanje kluba 2021.

Njukasl se suočava sa timom PSŽ-a koji je mnogo dalje na liniji u smislu investicija sa Bliskog istoka, a francuski šampioni predstavljaju viziju onoga što bi moglo da dođe za ekipu Premijer lige.

PSŽ je dominirao francuskim fudbalom otkako ga je kupio Katar Sports Investments (KSI) 2011. i za to vreme osvojio devet titula prvaka. Takođe je potpisao neke od najvećih svetskih igrača u Kilijanu Mbapeu, Lionelu Mesiju i Nejmaru.

Uprkos tome, najveći trofej u evropskom klupskom fudbalu i dalje izmiče PSŽ-u. Pošto su Mesi i Nejmar otišli ​​van sezone, a Mbape u poslednjoj godini njegovog ugovora, ovo se smatra početkom nove ere za klub.

PSŽ se nada da će Mbappe i dalje biti tu da predvodi tu novu eru nakon odmrzavanja odnosa nakon zastoja oko njegovog dogovora na ljeto. Ali kako stvari stoje, ovo bi mogla biti njegova poslednja šansa da sa PSŽ-om podigne Ligu šampiona i ostaje talisman tima.

„Pariz ima neverovatne igrače u timu“, rekao je defanzivac Njukasla Kieran Trippier. „Naravno da moramo da priznamo da je Mbape jedan od najboljih igrača na svetu, ali oni imaju kvalitet na celom terenu i ne možemo da budemo previše fiksirani na njih.

„Moramo da igramo na svoj način jer u našem danu možemo da povredimo bilo koga.

Uz svu svoju moć zvezda, PSŽ je izdržao težak početak sezone i peti je na tabeli u Francuskoj.

Dobio je prvu grupnu utakmicu Lige šampiona sa 2-0 protiv Borusije iz Dortmunda, ali trener Luis Enrike je upozorio svoj tim na opasnost koju predstavlja Njukasl, koji je remizirao 0-0 protiv Milana u prethodnoj rundi mečeva.

„Veoma su dobri u posedu, veoma su dobri i van lopte. Igraju sa veoma visokom presom – skoro da su takmičarski fudbalski tim“, rekao je on. „Svi timovi mogu daleko da dođu u Ligi šampiona. Nema razloga zašto ni Njukasl ne može daleko. Niko nije hteo da ih igra, valjda i zato što smo videli koliko su bili dobri prošle sezone.