Letonija osuđuje potez MOK-a da dozvoli ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče na Olimpijskim igrama 2024.

Letonija osuđuje potez MOK-a da dozvoli ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče na Olimpijskim igrama 2024.

Ministarstvo prosvete i nauke Letonije i njegova čelnica Anda Čakša osuđuju odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta da ruskim i beloruskim sportistima dozvoli učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine pod neutralnom zastavom.

To se navodi u saopštenju ministarstva objavljenom na društvenoj mreži X.

Ministarstvo je saopštilo da je takva odluka neprihvatljiva dok se u Evropi vodi brutalan rat. Shodno tome, Letonija vodi intenzivne konsultacije sa Ukrajinom i njenim saveznicima i na osnovu toga „biće akcije“, obećavaju u ministarstvu koje se, između ostalog, bavi i sportskim poslovima.

Ponovo postavljajući objavu Ministarstva prosvete, njena šefica je dodala da osuđuje odluku MOK-a jer podriva sportiste i najviši cilj sporta – pošteno takmičenje. Zato učinimo sve da ostvarimo pravdu u ime Ukrajinaca i svih sportista koji zaslužuju Olimpijske igre, koje poštuju ljudska dostignuća i oslobođene politike i agresije“, napisao je Čakša.

Letonski košarkaški savez (LBS) takođe je u saopštenju osudio odluku MOK-a, nazvavši je „nesvetom“. LBS je napomenuo da je od početka rata u Ukrajini to bila prva letonska sportska organizacija koja je osudila državu agresora. Udruženje je pružilo nepokolebljivu podršku i pomoć ukrajinskoj košarci, formirajući koalicije sa drugim zemljama, izražavajući čvrst stav na raznim forumima i sastancima FIBA.

Kako je ranije objavljeno, MOK je u petak dozvolio ruskim i beloruskim sportistima da učestvuju kao neutralni sportisti na Olimpijskim igrama u Parizu sledeće godine. Do sada se na Igre kvalifikovalo 11 sportista – osam iz Rusije i tri iz Belorusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine smatra pogrešnom odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta da dozvoli ruskim i beloruskim sportistima da učestvuju na međunarodnim takmičenjima u neutralnom statusu.